Långväga ballong orsakade kortis

Vid 16-tiden på måndagseftermiddagen gick strömmen för ett antal boende i Spjällatrakten söder som Sjöbo.Det visade sig att en luftballong landat i närheten och några av ballongens linor hade lagt sig över 10 kilovoltsledningen - med kortis som följd.
Sjöbo • Publicerad 30 augusti 2004

Ingen kom till skada vid händelsen och strömmen var snart tillbaka när elverket och räddningstjänsten plockat bort linorna.

Ur ballongens korg klev Walter Mattenberger från Zürich i Schweiz och Christian Stoll från Basel. De båda deltog i en anrik långdistansflygning för ballonger - Gorden Bennet 2004. Det här är 47:e gången man genomför tävlingen.

Walter och Christian och 16 andra ballonger lämnade staden Thionville i Frankrike nära gränsen till Luxemburg på lördagskvällen vid 20-tiden och målet var alltså att flyga så långt vindarna bar.

- När vi var cirka 105 kilometer från kusten på 2 500 meters höjd över Östersjön fick vi problem med vindarna. Vi kastade då ut barlasten som bestod av sandsäckar. Men det räckte inte och vi sjönk fortfarande. Därför slängde vi även ut sådant som var tungt och som vi inte trodde att vi skulle behöva så länge till - maten till exempel, berättar Walter Mattenberger.

Men vinden tog ny fart och ny riktning - närmare bestämt mot den svenska kusten. I 20 knops fart flög de in över land och i höjd med fälten vid Spjälla tyckte de att de kunde landa.

Det blev en landning inte helt utan spänning. Eller det var precis vad det blev. Ja ni förstår...

Någon större fara med dem var det inte över Östersjön. De har flytvästar och till och med en liten räddningsbåt. Dessutom har de all tänkbar kommunikationsutrustning och tävlingsledningen i Thionville vet hela tiden var de 17 ballongerna befinner sig.

De hade siktet inställt på uppvindar över Finland. De hamnade på Hulta gård nära Spjälla.

Vänliga människor på Hulta gård bjöd in de båda ballongflygarna på kaffe och fixade ett hotellrum på Saltsjöbaden.

På gårdsplanen packade Walter och Christian i hop sina saker i korgen. Om någon dag kommer en bil och hämtar grejorna.

Allt hade gått som smort om inte linorna råkade hamna på elledningen.

- Nödlandning? Nej inte alls, det här var en helt normal landning, säger Walter med glimten i ögat.

Både han och Christian har flugit ballong i åratal och landat både här och där. När tillfälle bjuds kommer de att ge sig i väg på långdistansflygning igen.

På tävlingens webbsida www.gordenbennet2004.org kan man följa tävlingen. Vid 18-tiden i går flög fortfarande ett antal ballonger.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.