Länsstyrelsen kräver gång- och cykelväg

Det är mycket viktigt att skapa en trygg och säker gång- och cykelförbindelse från Grimstofta till Sjöbos centrala delar.
Sjöbo • Publicerad 12 februari 2007

Det slår länsstyrelsen fast i sitt yttrande över den nya planen för Grimstofta.

För att planera den framtida bebyggelsen och vägnätet söder om Tolångavägen håller Sjöbo kommun på att arbeta fram en så kallad fördjupad översiktsplan. Enligt den kan ett trettiotal nya tomter vara möjliga i området.

Länsstyrelsen är i stort sett positiv till idéerna i planen, men gör vissa påpekanden angående trafiken, säkerheten och miljön.

Eftersom området ligger 1 500 meter från busstationen och 500 meter från närmaste hållplats, är det viktigt med en säker gång- och cykelled som förbinder Grimstoftaområdet med de centrala delarna av tätorten, menar länsstyrelsen. Länsstyrelsen vill även se en redovisning av eventuella störningsrisker från plantskolan. Vidare vill man att kommunen identifierar alla småvatten, alléer och andra skyddsvärda biotoper i området och redogör för hur de påverkas av de nya planerna.

Det finns en ett vattentäkt och flera vattendrag kring Grimstofta, och länsstyrelsen vill se en beskrivning av hur dessa vattendrag kan påverka området, om vattenståndet stiger – exempelvis på grund av klimatförändringar.

Den nya planen för Grimstofta innebär att ett gammalt jordbrukslandskap förändras, påpekar länsstyrelsen, som inte tycker att dessa förändringar inte framgår i miljöbedömningen. För att förstå utvecklingen av området, bör den förändringen beskrivas, menar länsstyrelsen som påpekar att den bebyggelse som finns på kartor från 1900 kan ha kommit till redan i mitten av 1800-talet, i samband med skiftet.

Britt Risberg

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.