Annons

Lantbrukare och män dominerar fullmäktige

Lantbrukarna och männen dominerar fortfarande i Sjöbos folkvalda församling, kommunfullmäktige. Kvinnorna har till och med blivit färre än i det fullmäktige som valdes 1998.
Sjöbo • Publicerad 1 oktober 2002

Bland Sjöbos kommuninvånare är vård och omsorg den vanligaste yrkesbranschen. 17 procent av alla invånare beräknas arbete inom den. Men i fullmäktige representeras denna kategori endast av fem personer, alla kvinnor. Den vanligaste yrkestiteln är istället lantbrukare/lantmästare, med nio representanter, alla män, i fullmäktige. Ingenjörer och egna företagare är andra titlar som förekommer relativt ofta i fullmäktige, medan lärarna är underrepresenterade. I kommunen är byggbranschen en viktig sektor, som sysselsätter omkring 12 procent av befolkningen. I fullmäktige finns dock bara ett par representanter för denna sektor. 16 personer av de 49 politikerna är kvinnor, och det är en färre än efter valet 1998. Socialdemokraterna, vänstern och moderaterna har denna gång en hög andel kvinnorna, men sjöbopartiet drar ner kvinnostatistiken rejält med endast en kvinna av nio ledamöter. YA presenterar i dag yrke, titel och bostadsort på alla de 49 nyvalda politikerna i kommunfullmäktige. 12 av dem kommer från Blentarp, Everlöv och Sövde, vilket innebär att den södra delen av kommunen är överrepresenterad. Östra Färs är däremot underrepresenterat med endast sju ledamöter.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons