Annons

Lärarna i Sjöbo har Skånes lägsta löner

Sjöbo är den kommun i Skåne som betalar de lägsta lönerna till lärare i årskurserna 1-7. Även när det gäller yrkesgrupperna förskollärare, fritidspedagoger och lärare i årskurserna 4-9 hamnar Sjöbo i bottenskiktet.Den genomsnittliga lönen för alla lärargrupper är, tillsammans med Landskrona, lägst i Skåne.
Sjöbo • Publicerad 17 augusti 2002

- Det verkar helt otroligt. Jag känner inte alls igen den bilden, säger en förvånad Kent-Ivan Andersson (m), ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Sjöbo kommun. Lärarförbundet, en facklig organisation med större delen av lärarkåren som medlemmar, har gjort en sammanställning av genomsnittslönerna för medlemmarna i november 2001. Statistiken inkluderar alltså inte lärare anslutna till Lärarnas Riksförbund. För Sjöbos del visar statistiken att lärarnas löner ligger under riksgenomsnittet för såväl grundskollärare som förskollärare och fritidspedagoger. Sämst är det för grundskollärare i årskurserna 1-7. Sjöbo kommuns genomsnittslön på 19 720 kronor i månaden är den enda i Skåne som ligger under 20 000. Riksgenomsnittet är 21 080 kronor i månaden. Grundskollärarna i årskurserna 4-9 har i Sjöbo en snittlön på 19 630 kronor medan genomsnittet för hela Sverige är 20 300 kronor. Även i den kategorin innehar Sjöbo en bottenplacering. När det gäller förskollärare och fritidspedagoger ligger Sjöbo något högre i tabellen, men fortfarande under genomsnittet. Förskollärarna i Sjöbo kommun har i genomsnitt en lön på 17 410 kronor i månaden och ligger med det femte lägst i Skåne. Riksgenomsnittet är 17 930 kronor i månaden. Sjöbo kommun hamnar också på den undre tredjedelen när det gäller löner till fritidspedagoger. Sjöbos lönenivå ligger på 17 230 medan rikets genomsnitt är 17 520. Genomsnittet för samtliga lärargrupper ligger i Sjöbo kommun på 19 340 kronor i månaden, riksgenomsnittet är 20 050 kronor. Kent-Ivan Andersson säger att Sjöbo kommun har följt det läraravtal som finns och som innebär att lönerna ska höjas med 20 procent på fem år. Eftersom Sjöbo följer avtalet är placeringen märklig, menar han. - Jag upplever inte att vi haft en negativ löneutveckling och eftersom vi följt avtalet borde vi ligga någonstans i mitten, säger han och kan inte hitta någon rimlig förklaring till Sjöbos placering i undersökningen. Andersson säger sig inte ha märkt något missnöje med lönerna bland lärarna och inte heller att det varit svårt att rekrytera lärare på grund av den låga lönenivån. Även om han säger sig vara skeptisk till statistik så ser han allvarligt på placeringen. - Det här måste vi givetvis kolla upp, vi har absolut inga intentioner att ligga lågt i den statistiken. Det är viktigt att vi inte halkar efter, vi måste ha personal till våra skolor och därför måste vi matcha de andra kommunerna, säger Kent-Ivan Andersson.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons