Annons

Lars Lundberg får stanna i kylan

"Det mest troliga är att vi jobbar vidare med treklövern". Det säger kommunalrådet Stefan Lundgren (M) om Sjöbos nya styre. Därmed får det fjärde borgerliga partiet, Kristdemokraterna, fortsätta att stå utanför maktens centrum.
Sjöbo • Publicerad 26 oktober 2010
Lars Lundberg (Kd).
Lars Lundberg (Kd).Foto: 

I lördags tackade Sjöbomoderaterna i annonser i dagspressen för väljarnas stöd, och deklarerade att de tänker genomföra Sjöbos Vision 2020 de kommande åren.

– Det är en grundplattform som vi i de tre partierna samlats kring, säger Stefan Lundgren.

Annons

I visionen talas om att Sjöboborna ska bli friskast i landet, att Flora ska bli ett kulturhus, att kommunen ska välkomna alla oavsett etnisk bakgrund, att Sjöbo ska bli Sveriges bästa skol- och nyföretagarkommun, värmas av biogas och få järnväg 2021.

Stefan Lundgren tror att den styrande treklövern – Moderaterna, Centern och Folkpartiet – kan få ett brett stöd för visionen. I fullmäktige stöddes den av alla utom Socialdemokraterna och Vänstern, som opponerade sig mot visionen om privata alternativ.

Lars Lundberg hade in i det längsta hoppats att Krist-demokraterna skulle få ingå i en styrande, borgerlig koalition. Det var partiets mål.

– För två veckor sedan hade Stefan Lundgren och jag ett samtal. Han lovade då att återkomma vilket beslutet än blev, säger Lars Lundberg, som därför inte tror att hoppet är helt ute. Och han ser fördelar med en fyrklöver, både för KD och de andra borgerliga partierna.

– Inom KD kommer vi att arbeta väldigt hårt för att driva våra frågor, som skolan och näringslivet, och det blir svårare för treklövern att ha oss mot sig än med sig.

Trots att KD fick femtio procent fler röster och ett nytt mandat i valet tar sig partiet bara in i de två största nämnderna om det inte ingår i någon koalition.

– Det betyder att vi får ställa betydligt fler interpellationer i fullmäktige, säger Lars Lundberg.

Stefan Lundgren har inget emot att leda ett minoritetsstyre, och söka stöd hos olika partier för sina frågor.

– Vi hade ju ett majoritetsstyre förr-förra mandatperioden, när KD var med. Och man kan fundera på om det var lättare då än 2007-2010, när vi hade en minoritet, säger han.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons