Linedance avstressande nöje

Linedance har blivit mäkta populärt i Sjöbo. Studieförbundet Vuxenskolan som ordnar linedancekurser i Folkets park hade i onsdagskväll avslutning för två grupper med totalt drygt 40 deltagare. Och man har redan fått över 30 nya anmälningar till kommande kurser. Deltagarna är från Sjöbo med omnejd.
Sjöbo • Publicerad 21 maj 2004

Populariteten har en enkel förklaring enligt Eva "Svedala" Andersson från Malmö som håller i dansundervisningen: - Linedance är dans och motion i ett paket. Blodomloppet kommer igång. Man har roligt och det är avstressande samtidigt. Countrymusiken är förvisso en hörnpelare i linedance - men alls inget måste. På senare tider har linedancekoreografer skapat danser som passar till rock, pop, ja till och med disko. Den första låten Eva öppnade med i onsdagskväll lät i början mer som techno än country och det gick galant. Dansarna, 99 procent tjejer, verkade att ha jättekul och skratten var många. - Avstressande, som sagt. Men dansen består av fasta kombinationer av danssteg som upprepas under dansens gång och det kräver att man är koncentrerad, säger Eva. Några omöjliga fall finns inte enligt Eva. Även en helt orytmisk cementsäck som YA:s reporter skulle kunna lära sig linedance. Hmmm... f-n tro't. - För nybörjare lär jag ut steg för steg till långsam musik, säger Eva trösterikt. Hon förklarar skillnaden mellan squaredance och linedance. I squaredance måste man vara par och så har man en speaker som ger dansinstruktioner under dansens gång. - En av de stora fördelarna med linedance är att man inte behöver vara par. Det är en dans som har något för alla, oavsett ålder och kön. Några begränsningar för antalet linedancers som kan dansa på en gång finns inte. Det är bara att fylla på så länge golvet håller. Jag har varit på fester där 400 linedancers varit igång samtidigt, berättar Eva. För att locka de linedancesugna som funderat men inte kommit sig för ordnar man den 9 juni klockan 19-21 prova-på-dans i Folkets park rotunda. - Då hoppas vi att riktigt många kommer och att de blir övertygade om att börja själv. Det är jättekul, jag lovar.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.