Linje 301 allt populärare

Allt fler åker kollektivt mellan Ystad och Sjöbo. Hittills har resandet ökat med 15 procent, och i augusti infördes flera nya turer.
Sjöbo • Publicerad 17 september 2014
Rina Beqriri och Diana Jansson åker dagligen med 301:an, och tycker det är bra med fler turer – men tycker att det är för trångt i bussen vid vissa tider.
Rina Beqriri och Diana Jansson åker dagligen med 301:an, och tycker det är bra med fler turer – men tycker att det är för trångt i bussen vid vissa tider.Foto: Foto: Sprisse Nilsson
Populär. Linje 301 mellan Sjöbo och Ystad har fått nio nya avgångar per dygn, åt vardera hållet. Den sista bussen från Ystad går också en halvtimme senare på vardagar.
Populär. Linje 301 mellan Sjöbo och Ystad har fått nio nya avgångar per dygn, åt vardera hållet. Den sista bussen från Ystad går också en halvtimme senare på vardagar.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

Den 17 augusti infördes kvartstrafik morgnar, förmiddagar och eftermiddagar på linje 301 mellan Ystad och Sjöbo. Dessutom går den sista kvällsbussen från Ystad nu en halvtimme senare än tidigare, klockan 22.07.

– Linjen har blivit jättepopulär. Bara i augusti ökade den med åtta procent, förklarar Björn Wedeby på Skånetrafiken.

Hittills i år har Skånetrafiken i genomsnitt haft en liten minskning av antalet resande på de olika buss- och tåglinjerna. Men på linje 301 är förhållandet det motsatta.

– En ökning med 15 procent är jättebra, säger Björn Wedeby.

Kvartstrafiken populär

Kvartstrafiken har snabbt blivit populär men den nya, senare kvällsbussen från Ystad har än så länge inte så många resande.

– Det verkar finnas ett behov av den turen men vi ska nu marknadsföra den lite bättre, bland annat på sjukhuset i Ystad, säger Björn Wedeby.

I samband med att man satte in fler avgångar slopades de förstärkningsbussar som tidigare använts. Det har lett till att det blivit trångt på vissa avgångar.

– Klockan 7.21 från Sjöbo är det på gränsen till att vara alltför fullsatt. Vi kommer att utvärdera det när det gått en tid efter skolstarten. Vi vill hitta en bra balans, säger Björn Wedeby.

De båda resenärerna Rina Beqriri och Diana Jansson hade välkomnat en extrabuss just vid den tiden.

Trångt ibland

– En gång var det så fullt att chauffören frågade alla om de kunde tänka sig att åka en kvart senare. Men det kunde ingen, så det blev jättetrångt, säger Rina Beqiri, som nu valt att ta bussen en kvart tidigare på morgnarna i stället.

– Då kommer jag till skolan lite för tidigt, men hellre det än för sent.

Diana Jansson håller med om att det är för trångt ibland på bussen.

– Men det är bra att bussarna går oftare nu än förra året, säger hon.

Även på linje åtta, direktbussen mellan Sjöbo och Malmö, har Skånetrafiken gjort satsningar den senaste tiden – och infört helgtrafik. De satsningarna har dock inte slagit riktigt lika väl ut.

– Vi hade en målsättning att linje åtta skulle öka med fem procent tills nu, men ökningen har bara varit drygt tre procent. Så där ska vi jobba lite mer med marknadsföring, säger Björn Wedeby.

Maria Sällberg
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.