Annons

Lite snöslask skrämmer inte torg-Bengt

Sjöbo • Publicerad 21 januari 2005
Johan Streicher från Vollsjö kom för att köpa ägg hos torghandlare Bengt Andersson. Johan behövde inte stå i kö och det kan han tacka (?!) vädret för. Om Bengt (till höger) får välja vinterväder för torghandel så föredrar han vindstilla, några plusgrader så att inte äpplena fryser och klarblå himmel. BILD: LEIF MÖLLER
Johan Streicher från Vollsjö kom för att köpa ägg hos torghandlare Bengt Andersson. Johan behövde inte stå i kö och det kan han tacka (?!) vädret för. Om Bengt (till höger) får välja vinterväder för torghandel så föredrar han vindstilla, några plusgrader så att inte äpplena fryser och klarblå himmel. BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Morgonens snöslask har inte riktigt runnit bort. Himlen är gråare än en arméfilt och vinden skär genom märg och ben. Med andra ord - ett uteväder att vara inne i.

Men ruskvädret är inget som hindrat Bengt Andersson från att rigga upp sitt försäljningsstånd på Gamla Torg i Sjöbo.

Annons

På bordet trängs kartonger med äpple från Kivik, senap från Tollarp, honung från Degeberga och ägg från Heinge vid Lövestad. Sistnämnda är hemadress för Bengt och det är hans hustru som har hand om hönsen som lagt äggen i fråga.

Bengt har spänt upp en presenning som skyddar för de värst januarivindarna. Men mycket till skydd är det inte.

– Jo, vinden är det jobbigaste. I synnerhet i kombination med regn, säger Bengt och huttrar till.

Men han tillhör det slitsamma släkte som kallas lantbrevbärare och han har kommit hem dyblöt mer än en gång till gården i Heinge.

Lantbrevbärare skrev vi, men mer korrekt är före detta lantbrevbärare. Lantbrevbärarjobbet skötte han i 45 år, men när han 60 år fyllda fick ett erbjudande om att gå i förtida pension så sade han ja. Numera är han pensionär "på riktigt".

– Och så driver jag ett litet lantbruk på 19 tunnland. Här har jag några får och en tjur, berättar han.

På vintrarna brukar han torga - det vill säga sälja sina produkter på Sydöstskånes torg. Tisdagarna är det Skurup som får besök, onsdagarna Tomelilla, torsdagarna tillbringas i Sjöbo och fredagarna är han tillbaka i Skurup. Han har gjort det här några gånger nu och lärt sig vilka torg som är bra och dåliga försäljningstorg. – Tomelilla är bra med många affärer som drar folk, men här i Sjöbo är inte särskilt bra. Det är för långt till Ica och Konsum för att jag ska få draghjälp. Här blir man inte rik. I synnerhet inte en dag som denna, säger Bengt och tittar ut mot det öde, regnpiskade Gamla Torg.

– Jag stod här på torget även i fjor och försöker alltid passa på när fiskbilen är här. Den drar ju folk.

När torgperioden är över är det marknader som gäller för Bengt. Från februari-mars till början av december åker han runt till marknader i Skåne och säljer sin frukt, ägg och honung. Han trivs med det, även om vädret ibland gör livet surt.

När YA och Bengt har pratat ostört en bra stund kommer Johan Streicher gående över det ödsliga torget. En kund!

Annons

Johan försöker så gott han kan krypa in bakom Bengts vindskydd. Han funderar en stund på att köpa en burk honung men fastnar till slut för sex ägg.

– Tack för det och välkommen åter.

Bengt tar emot betalningen, drar mössan ännu längre ner över de rödfrusna öronen. Han ser ut att tänka på samma sak som undertecknad - ett himmelrike för kopp rykande varmt kaffe.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons