Annons

Lövestads folkliv studeras

Det råder skilda meningar om Lövestad i Lövestad. Särskilt mellan nyinflyttade och de som bott i byn i hela sitt liv.
Sjöbo • Publicerad 12 maj 2005

Det konstaterar etnologen Anna-Maria Winberg, som just nu färdigställer en D-uppsats vid Lunds universitet om Lövestad.

" De som nyligen flyttat in tycker att här finns fantastiskt mycket att göra för att vara en så liten by. Men de äldre tycker det var bättre förr, säger Anna-Maria Winberg.

Annons

Som bas för uppsatsen har hon intervjuat 12 personer. Alla med olika bakgrund och personligheter, men med det gemensamt att de valt att bo i Lövestad.

Tankarna på en uppsats i ämnet föddes efter att Anna-Maria flyttat tillbaka till sin uppväxts Lövestad efter några år i Malmö. Först ville hon skriva en essä i ämnet "är Lövestad en död by". Nu har hon vänt på steken.

" Nu vill jag undersöka vad det är som gör Lövestad levande, säger hon.

Och visst är Lövestad en levande by, tycker Anna-Maria Winberg. Trots att distriktsläkarmottagningen, tandläkaren och banken lagt ner de senaste åren och trots att Lövestad sedan länge mist sin status som jordbrukscentrum.

Eller kanske just därför.

" Tiderna förändras och det ska vi inte vara ledsna för. Det kommer andra saker i stället, säger hon.

Paradoxalt nog kan nedläggningen av järnvägen 1981 ha hjälpt till att hålla Lövestad levande. Avsaknaden av järnväg och en stor genomfartsled har gjort att samhället bevarats, tror Anna-Maria Winberg.

" Det är en avkrok och det är just därför som vi fått behålla servicen så pass länge som vi gjort. Och i och med att det ligger avsides så drar sig folk för att åka iväg, säger hon.

Anna-Maria Winberg hoppas att Lövestad får behålla sin karaktär som en lugn, tyst och trivsam by, trots en allt större inflyttning västerifrån.

" Vi har ju ändå nära till Malmö och Lund. Vill man ha brus och storstadsliv så kan man åka dit.

Annons

Andreas Mårtensson

0416-19214

andreas.martensson@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons