Lövestads folkliv studeras
Det konstaterar etnologen Anna-Maria Winberg, som just nu färdigställer en D-uppsats vid Lunds universitet om Lövestad.
" De som nyligen flyttat in tycker att här finns fantastiskt mycket att göra för att vara en så liten by. Men de äldre tycker det var bättre förr, säger Anna-Maria Winberg.
Som bas för uppsatsen har hon intervjuat 12 personer. Alla med olika bakgrund och personligheter, men med det gemensamt att de valt att bo i Lövestad.
Tankarna på en uppsats i ämnet föddes efter att Anna-Maria flyttat tillbaka till sin uppväxts Lövestad efter några år i Malmö. Först ville hon skriva en essä i ämnet "är Lövestad en död by". Nu har hon vänt på steken.
" Nu vill jag undersöka vad det är som gör Lövestad levande, säger hon.
Och visst är Lövestad en levande by, tycker Anna-Maria Winberg. Trots att distriktsläkarmottagningen, tandläkaren och banken lagt ner de senaste åren och trots att Lövestad sedan länge mist sin status som jordbrukscentrum.
Eller kanske just därför.
" Tiderna förändras och det ska vi inte vara ledsna för. Det kommer andra saker i stället, säger hon.
Paradoxalt nog kan nedläggningen av järnvägen 1981 ha hjälpt till att hålla Lövestad levande. Avsaknaden av järnväg och en stor genomfartsled har gjort att samhället bevarats, tror Anna-Maria Winberg.
" Det är en avkrok och det är just därför som vi fått behålla servicen så pass länge som vi gjort. Och i och med att det ligger avsides så drar sig folk för att åka iväg, säger hon.
Anna-Maria Winberg hoppas att Lövestad får behålla sin karaktär som en lugn, tyst och trivsam by, trots en allt större inflyttning västerifrån.
" Vi har ju ändå nära till Malmö och Lund. Vill man ha brus och storstadsliv så kan man åka dit.
Andreas Mårtensson
0416-19214
andreas.martensson@allehandasyd.se