Annons

"Lundgrens fel att köp gick i stöpet"

- Det är Stefan Lundgrens fel att vi inte fick köpa det gamla ålderdomshemmet i Blentarp. Redan sommaren 1998 lovade han, inför Sjöbogruppen, att det skulle bli vandrarhem i stället för behandlingshem där. Det säger Thomas Söderlin (sjp) som på måndag möter företrädare för Sjöbo kommun i ännu en rättegång.
Sjöbo • Publicerad 26 mars 2003

Denna gång konfronteras parterna i hovrätten i Malmö. Thomas Söderlin menar att han och hans företag Trapdimaryp drabbats ekonomiskt av ett politiskt spel. Det var när Sjöbo kommun bytte ledning, från sjöbopartiet till moderaterna, som inställningen till hans planer på ett behandlingshem förändrades. - Som privatperson måste man väl kunna lita på vad kommunen lovat, även om den byter ledning, menar han. I rättegången nästa vecka kräver Trapdimaryp ännu en gång att kommunen ska stå för det som Söderlin tolkat som ett löfte: att få köpa det gamla ålderdomshemmet. - Våra planer ligger fortfarande kvar, vi kan ta över byggnaden och starta vår verksamhet så snart som möjligt, säger Thomas Söderlin. I hovrätten ställs inte det nuvarande kommunalrådet Stefan Lundgren (m) till svars, men Thomas Söderlin menar att han är "generalen" bakom de ändrade planerna för ålderdomshemmet. - Det är Stefan Lundgren som gett order om att stoppa försäljningen samt bygga om huset till Svenska Turistföreningen, menar Thomas Söderlin som hävdar att Lundgren redan sommaren 1998, inför Sjöbogruppen, yttrade att ålderdomshemmet skulle bli vandrarhem i stället för behandlingshem om han vann valet. Stefan Lundgren tillbakavisar kritiken. - Jag hade ju varit korkad om jag yttrat något sådant i Sjöbogruppen, där halva församlingen bestod av sjöbopartister, säger han. Däremot sticker han inte under stol med att han alltid tyckt att det vore bättre med ett vandrarhem än ett behandlingshem i Blentarp. - I samband med valrörelsen 1998 kom frågan om ett vandrarhem i Blentarp upp. Det behövdes ett övernattningsställe i kommunen där en hel busslast kan övernatta och Blentarp vore det perfekta stället, nära Skåneleden, säger Stefan Lundgren. Thomas Söderlin menar att politikerna och tjänstemännen svek honom, eftersom ingen informerade honom om de nya planerna för ålderdomshemmet förrän i januari 1999. Stefan Lundgren anser att det är det gamla politikerna, sjöbopartisterna, som begått ett fel i Trappdimaryp-affären. - Om de stått och lovat Söderlin att han skulle få köpa det gamla ålderdomshemmet är det ju betydligt allvarligare, säger han. Thomas Söderlin tycker också att kommunledningen handskats ovarsamt med kommuninvånarnas pengar när man renoverat huset för över två miljoner kronor samtidigt som STF bara betalar 1,2 miljoner i hyra för tio år. - Huset har blivit en förlust för kommunen, som dessutom har ansvaret för drift och underhåll. Hade vi köpt huset 1999 hade vi betalat 500|000 kronor för huset. Det hade varit en bättre affär för skattebetalarna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons