Annons

”Man växer av det här förtroendet”

Volontärverksamheten med rastvänner som ska öka tryggheten och förhindra mobbning på Färsingaskolan har fallit väl ut. Nu hoppas Rädda barnen och skolledningen att fler Sjöbobor ska engagera sig.
Sjöbo • Publicerad 21 augusti 2014
Givande. ”Det måste finnas fler Sjöbobor som kan tänka sig att lägga två och en halv timme i veckan på att vara rastvän. Det ger så oerhört mycket tillbaka till en själv”, säger rastvännen Elisabet Bendroth, till vänster, här med Anton Fridström, rektor Mayvor Jonsson, Stefan Simec och Birgit Bonthron.
Givande. ”Det måste finnas fler Sjöbobor som kan tänka sig att lägga två och en halv timme i veckan på att vara rastvän. Det ger så oerhört mycket tillbaka till en själv”, säger rastvännen Elisabet Bendroth, till vänster, här med Anton Fridström, rektor Mayvor Jonsson, Stefan Simec och Birgit Bonthron.Foto: Foto: Fredrik Sjöstrand

Under våren har Rädda barnens rastvänner, det vill säga ideellt engagerade Sjöbobor, varit på Färsingaskolan två dagar i veckan. Såväl lärare som elever tycker att den extra vuxennärvaron på skolan har betytt mycket och nu vill rektorn att rastvännerna ska komma oftare.

– De som känt sig utsatta för någonting, eller bara känner sig ensamma, har kunnat prata med rastvännerna och känt sig tryggare då, tror jag. Jag tycker nog att det är lite lugnare på skolan när rastvännerna är här, säger Anton Fridström som precis börjat i klass 8.

Annons

– Jag tycker att det är jättebra att det här stödet finns, och tycker att rastvännerna borde vara här fler dagar i veckan, säger klasskompisen Stefan Simec.

Pensionerad lärare

Elisabet Bendroth har jobbat som lärare men gått i pension och hoppar nu in som rastvän några timmar i veckan.

– När man var lärare var man ju ute på skolgården som rastvakt, men vi är ju rastvänner. Det är skillnad. Vi måste inte rusa iväg till vårt klassrum en stund innan det ringer in. Vi hinner prata färdigt med eleverna om någonting har hänt, säger hon.

Hennes rastvänskollega Birgit Bonthron nickar.

– Det jag tycker har känts särskilt bra under vårterminen är att även de så kallade stökiga eleverna har accepterat oss, även om vi har stört dem när något har varit på gång. De känner ju att vi är där som vänner för alla elever, även för dem. Och själv kan jag säga att man växer av det här förtroendet, som människa, säger hon.

Rekrytering

Rektorn för Färsingaskolan Mayvor Jonsson vill gärna att rastvännerna ska komma fler dagar i veckan, och därför har Rädda barnen nu dragit i gång en ny rekryteringsomgång.

– Rastvännerna är ett väldigt positivt komplement till vad vi själva gör på skolan. Jag tycker inte att Färsinga är en särskilt stökig skola. Av 400 elever så är det kanske 2 procent som ställer till det och som alla skolor är vi ju en bild av hur det ser ut i samhället, säger Mayvor Jonsson.

I dag turas tre rastvänner, som alltid jobbar i par, om att komma till Färsinga-skolan.

Onsdagen den 27 augusti klockan 10 håller Rädda barnen ett informationsmöte på Färsingaskolan för alla som är intresserade av att engagera sig som rastvänner.

Taner Caliskan
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons