Annons

Många timmar utan mat på äldreboenden

Mer än 16 timmar utan mat. Så ser verkligheten fortfarande ut för en del av Sjöbos åldringar, trots att vård- och omsorgsnämnden försökt förbättra situationen sedan 2005.
Sjöbo • Publicerad 2 mars 2007

Gamla och sjuka måste få sina måltider väl utspridda över dygnet, för att få den näring de behöver och för att medicineringen ska fungera. Nattfastan bör inte vara längre än tio-elva timmar, enligt Socialstyrelsen. 2005 konstaterade Sjöbos vård- och omsorgsnämnd att 96 procent av alla åldringar på de särskilda boendena hade en längre ofrivillig nattfasta än elva timmar. De allra flesta (73 procent) hade 12-16 timmars nattfasta medan 17 procent fick vara utan mat i mer än 16 timmar.

Vård- och omsorgsnämnden beslutade att nya rutiner skulle upprättas, personalen utbildas och inspirationslistor upprättas för att tipsa om hur de äldre kan få mat oftare.

Annons

Men när man nu åter undersökt läget, visar det sig att man fortfarande har långt till målet. Elva procent av alla på särskilda boenden får vara utan mat i mer än 16 timmar varje dygn, och majoriteten har en nattfasta på 13-16 timmar.

– Vi har mycket kvar att göra, konstaterar Berit Lundström (m), ordförande i nämnden.

Mätningarna ska göras om kommande år.

– Vårt första mål är att ingen ska behöva vänta så länge som 16 timmar. Och på sikt vill vi komma ner till elva timmar, säger Berit Lundström. Arbetet fortsätter nu att för att minska nattfastan.

– Informationen måste komma ut på golvet, säger Berit Lundström, som inte tror att det är personalbrist som orsakar de långa uppehållen mellan måltiderna.

Christine Andersson, föreståndare för Blentarps, Sandbäcks- och Ängsgården, ser allvarligt på den långa nattfastan.

– Vi har gjort en hel del, bland annat serverar nattpersonalen mat till de äldre som inte lägger sig så tidigt. Men vi måste göra mer och hitta nya rutiner, särskilt när det gäller frukosten. Många skulle nog behöva lite mat direkt på morgonen, i sin lägenhet – innan de gjort sig i ordning för att komma ut till frukosten.

– Framför allt är det viktigt att man jobbar individuellt med detta, alla är ju olika och ibland kan det behövas lite knep för att få de boende att äta.

Britt Risberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons