Annons

Mankell och studier lockar till biblioteket

Sjöbo • Publicerad 19 januari 2005

SJÖBO Intresset för den nya Wallanderfilmen som bygger på Henning Mankells bok Innan frosten bör vara stort. Titeln var nämligen den mest utlånade inom skönlitteratur på biblioteket i fjor.

Sammantaget är det dock så att utlåningen av facklitteratur växer sig allt större. En trend som funnits några år och som fortfarande håller i sig.

Annons

– I och med att det blir allt fler som studerar, även i vuxen ålder, så har utlåningen av facklitteratur ökat, säger bibliotekschef Ann-Christin Lundell.

Problemet när det gäller inköp av böcker till kurser är att de ofta kostar betydligt mer än skönlitteraturen.

– Det är en dyr genre. Skönlitteratur går att köpa billigare i pocketupplaga.

Ytterligare ett resultat av att många studerande vänder sig till biblioteket är att det nyligen inrättats fyra datorplatser som är möjliga att boka för en längre tid och även långt i förväg.

– Det här är något som efterfrågats. På de här platserna går det bra att redan boka tider för februari och det är tillåtet att sitta en halv dag varje gång.

Vid de andra datorerna får man endast sitta i en halvtimme.

Ann-Christin Lundell påpekar också att nytt från och med i år är att det finns möjlighet att få hjälp med släktforskning av en kunnig person varje torsdag från och med i dag. Detta mellan klockan 15 och 19.

Matz Jönsson

Fotnot: Mest utlånade skönlitterära böcker för vuxna under 2004 var Innan frosten (Henning Mankell), och farlig att känna samt Alltid vid din sida (båda Barbara Taylor Bradford), Potensgivarna (Karin Brunk Holmqvist), Skraplotter (Kerstin Ekman).

Mest utlånad barnlitteratur var Hurra för pappa Åberg! (Gunilla Bergström), Tuppens minut (Sven Nordqvist), Flyg! sa Alfons Åberg (Gunilla Bergström), Max potta (Barbro Lindgren), Näpp! sa Alfons Åberg (Gunilla Bergström).

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons