Massiva lönekrav från undersköterskor

Över hundra undersköterskor, skötare och vårdare från hela kommunen slöt upp på det möte som hölls i tisdags kväll på Sandbäcksgården.
Sjöbo • Publicerad 27 mars 2002

- Under hela den tid jag jobbat har jag aldrig varit med om att så många undersköterskor samlats på ett och samma ställe. Och jag har jobbat sedan 1978, säger Git Allansson, en av dem som tagit initativet till stormötet. Med tanke på att det finns omkring 190 undersköterskor, skötare och vårdare i kommunen, och att vissa jobbade i tisdags kväll, är hon mycket nöjd med uppslutningen. - Det kändes mycket bra efter mötet. Vi var helt eniga i våra krav, och vi tänker inte ge oss. För en dryg vecka sedan skrev undersköterskorna på Sandbäcksgården i Sjöbo ett brev till kommunen där de bland annat krävde 1 900 kronor mer i månaden i lön. Vårdpersonal från andra delar har visat sitt stöd för det initiativet, och i tisdags kväll bjöds alla in till ett möte om hur kampen för högre löner skulle gå vidare. Med på mötet fanns även Maria Andersson och Peter Hansson från SKAF, kommunalarbetareförbundet. - Vi kommer nu att arbeta vidare tillsammans med facket, förklarar Git Allansson. På mötet enades undersköterskorna om det lönekrav de nu för fram till arbetsgivaren. Hur stor summan är, vill de dock hålla inom de egna leden än så länge. Det nuvarande avtalet går ut den 1 april. I de lokala löneförhandlingarna inför det nya avtalet vill undersköterskorna själva vara med och förhandla med arbetsgivaren, Sjöbo kommun. - Vi har valt tre personer som ska förhandla tillsammans med Maria Andersson från facket. Om våra representanter inte får lov att sitta med i förhandlingarna, ska de vänta utanför och hela tiden ha kontakt med förhandlaren, förklarar Git Allansson. På mötet i tisdags kväll valdes också ett tjugotal representanter för de olika områdena i kommunen. Dessa får nu i uppgift att sprida information till sina kolleger. Enligt Git Allansson är kampviljan stor bland undersköterskorna. Om de inte får vad de vill i löneförhandlingarna går kampen vidare. - Vi ger oss inte nu, det är helt klart. Vi är så många, och vi är så peppade.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.