...men undersköterskornafortsätter lönekampen

Trots besked om noll kronor extra i lönekuvertet och trots att socialnämnden brottas med underskott så ger inte undersköterskorna i Sjöbo kommun upp kampen för högre löner. Vid ett möte på torsdagen bestämde sköterskorna att fortsätta kämpa.
Sjöbo • Publicerad 24 maj 2002

- Självklart var alla jättebesvikna över att vi inte får några pengar, men vi jobbar på som tidigare, säger Git Allanson, en av talesmännen för undersköterskorna. Ett 40-tal av de cirka 180 undersköterskorna i kommunen hade kommit till mötet. Det låga antalet kan möjligen förklaras med att alla via tidningar fått reda på att de inte skulle få något extra lönepåslag. Information som facket egentligen inte ville släppa förrän på torsdagskvällen. - Vi är lite besvikna över att facket inte ville gå ut med information redan på tisdagen efter mötet utan att vi istället fick veta det via tidningarna dagen efter. Annars är vi inte missnöjda med fackets agerande, säger Git Allanson. Innan sommaren tänker undersköterskorna bjuda in kommunpolitiker till diskussion om lönerna. Man ska även arrangera ett öppet möte där man ska diskutera kommunens vård med vård- och omsorgschefen Kjell-Åke Nilsson. Undersköterskorna i kommunen vill också arbeta för att de centrala avtalen, som går ut nästa år, sägs upp. I år gav det centrala avtalet vårdpersonalen i Sjöbo ett lönepåslag med 3,9 procent.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.