Annons

Mer och bättre sittpinnnar krav från djurskyddsinspektör

Kläckeribranschen har inte tillräckligt med sittpinnar till sina hönor, enligt Sjöbos djurskyddsinspektörer. Djurskyddsinspektör Mattias Gårdlund är dock nöjd med företagens vilja att åtgärda bristerna.
Sjöbo • Publicerad 8 oktober 2008

Hönsen hos flera av de stora fjäderfäproducenterna i kommunen, däribland Blenta AB, har inte tillräckligt mycket och rätt utformade sittpinnar, anser djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund.

Men samtidigt har det hittills inte funnits några riktigt tydliga direktiv för hur sittpinnarna ska se ut. Nu har Jordbruksverket tittat på frågan och tagit fram vägledande råd för bedömningen av sittpinnar. Djurskyddsinspektören Mattias Gårdlund blev varse bristerna då han för en tid sedan inspekterade bland annat Blenta AB. På Blenta har man efter den första inspektionen kompletterat de rör som tidigare fanns med ytterligare träläkt som de så kallade broilermödrarna kan sitta på.

Annons

Men Mattias Gårdlund, som inte var säker på att den lösningen heller uppfyller lagkraven, skrev till Jordbruksverket för att få en definition på hur sittpinnarna bör vara utformade. Och på Jordbruksverkets enhet för häst, fjäderfä och vilt har man nu tagit fram vägledande direktiv om sittpinnar för "broilerföräldrar". Mattias Gårdlund har skickat de vägledande råden vidare till bland andra länsstyrelsen. Han vill få stånd en generell diskussion inom fjäderfänäringen och myndigheterna kring hur de regler som finns – som har många år på nacken – egentligen ska tolkas och efterlevas.

– Om man ser till näringen i stort i landet har man i allmänhet inte mycket sittpinnar i stallarna, säger Mattias Gårdlund som har flera års erfarenhet av att jobba mot fjäderfänäringen från sin tid i Nordostskåne.

– Det är väldigt viktigt att det blir lika villkor för alla i branschen. Men rent generellt är fjäderfäbranschen väldigt professionell. Man tar till sig om man har ett problem och anstränger sig för att rätta till bristerna, man stoppar inte huvudet i sanden, säger Mattias Gårdlund. Att resultatet i slutändan blir pinnar helt enligt Jordbruksverkets direktiv hos Blenta och andra uppfödare är inte säkert. Företagen kan ansöka om dispens från reglerna hos Jordbruksverket.

Enligt Blentas vd Bengt Ingvarsson har man ansett att den utrustning i form av rör och träläkt som man har är att räkna som sittpinnar. Och man kommer att ansöka om dispens för att kunna fortsätta med den befintliga utrustningen.

– Vi ska också ta upp frågan med vår branschorganisation. På det hela taget är det positivt om det här kan leda till tydligare regler för branschen. Och vi ser inga motsättningar i det här, säger Bengt Ingvarsson.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons