Annons

Miljöpengar till nya projekt

Hörjelgården ska göras mer tillgänglig för besökare och lärare ska utbildas i att använda naturen som läromedel. Sövdesjöns norra strand ska betas och träden gallras för att skapa utsikt mot vattnet.
Sjöbo • Publicerad 3 maj 2005

Sjöbo kommun har fått högsta möjliga utdelning på sin ansökan om så kallade NIP-pengar från länsstyrelsen. De tre naturvårdsprojekt man sökte pengar för har alla fått godkänt. Sammanlagt betalas 390 000 kronor ut till naturprojekt i kommunen.

– Det här var jätteroligt, säger Agenda 21- och folkhälsosamordnare i Sjöbo kommun, Eva Nielsen-Osterman, som redan har funderat på fler projekt att söka pengar till nästa år.

Annons

Isamarbete med olika föreningar har hon ställt samman årets tre ansökningar till länsstyrelsen. Sövde byalag hade kommit med initiativet till det ekonomiskt största projektet: att restaurera Sövdesjöns norra strand, det vill säga ett strandområde strax intill byn, norr och söder om kyrkogården.

I kontakt med länsstyrelsen har idéerna utvecklats och flera finansiärer har ställt upp: Sjöbo kommun, kyrkan, byalaget och friluftsfrämjandet. Under de närmaste åren ska snår och sly röjas och ängsmark restaureras. Betesdjur ska skapa en gynnsam miljö för vårflora, vadare och sjöfåglar. Området ska bli mer tillgängligt för vandrare och utsikten mot sjön öppnas upp. NIP-pengarna står för halva projektkostnaden, det vill säga 285 000 kronor. 95 000 kronor går till att göra Hörjelgården mer tillgänglig, ett projekt som även stöds av kommunen, Hörjelgården, miljövårdsfonden och Naturskyddsföreningen. Pengarna ska bland annat användas till en ny entrébyggnad med utställningar och information för besökare.

Hörjelgården får även 10 000 kronor för att kunna utbilda kommunens pedagoger i att använda naturlandskapet som läromedel.

Britt Risberg

0416-192 11britt.risberg@ystadsallahanda.se

SJÖBO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons