Misstänkte mordbrännaren nekar

På tisdagen häktades den man som misstänks ha anlagt branden på Säterivägen i Vollsjö natten mot 1 maj. Häktningen hölls bakom stängda dörrar i Ystads tingsrätt. I branden totalförstördes en mindre villafastighet.
Sjöbo • Publicerad 4 maj 2004

Åklagare Ulf Forsberg begärde mannen häktad i första hand på sannolika skäl misstänkt för mordbrand, i andra hand som skäligen misstänkt för brottet. Tingsrätten stannade dock för den något svagare graden skäligen misstänkt. - Jo, det är inget som hindrar att man begär en häktning enligt båda graderna av misstanke, förklarar Ulf Forsberg som i övrigt inte vill säga mycket om utredningen kring händelsen. - Vi har hört ett antal personer och vägt samman det med andra uppgifter. När det gäller detaljerna kring själva branden inväntar vi teknikernas utredning. Forsberg begärde stängda dörrar för att inte äventyra den fortsatta utredningen. Ett av häktningsskälen var att det finns risk för att mannen fortsätter sin brottsliga verksamhet, enligt åklagaren. Mannen nekar till brottet. Minimistraffet för mordbrand är två års fängelse. - Han säger att han var hemma hela Valborgskvällen. Han vaknade vid tvåtiden på natten av att det luktade brandrök. Men han trodde att det var något Valborgs-bål som ännu inte brunnit ut ordentligt, säger Karl Gustav Thorsén hos Ystadspolisen. Den misstänkte är samma man som i slutet av januari 2001 dömdes till fängelse i två år och tre månader för en mordbrand i en vedtrave vid ett bostadshus i centrala Vollsjö. Ett äldre par låg och sov i huset, men de klarade sig helskinnade. Mannen dömdes den gången mot sitt nekande. I domen ingick även grov olovlig körning och grovt rattfylleri. Sammanlagt inträffade tre anlagda bränder i Vollsjö runt årsskiftet 2000/2001 och polisen riktade sina blickar mot den nu aktuelle mannen i samtliga fall. Men han kunde bara bindas till vedtravebranden. Efter att mannen fängslats brann det ett antal gånger i samma vedtrave hos det äldre paret, varpå mannens advokat överklagade till hovrätten. Där fick han dock ingen framgång. Han överklagade till och med till högsta domstolen, men fick inte prövningsrätt. I oktober i fjor brann det i ett garage på Säterivägen helt nära de nu aktuella brandplatsen. Ett antal veteranbilar förstördes. den nu häktade mannen hördes om garagebranden, men det ledde aldrig till gripande eller anhållande. Han har även hörts om den anlagda branden mot Piratenmuseet i december i fjor.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.