Annons

Mörka byvägar tänder kamplusta

Beslutet att ta bort nästan all gatubelysning i Vallarum har fått byborna att ilskna till. Nu protesterar byalaget mot planerna och tycker att kommunen äventyrar säkerheten för pengarnas skull.
Sjöbo • Publicerad 4 mars 2014
Vill ha kvar ljuset. Agneta Hansson, Jonathan och Johanna Häggman, Kerstin Nyman, Carl-Anders Hansson samt Emma Häggman, med hunden Stjärna, är alla motståndare till att gatubelysningen riskerar försvinna längs den trafikerade vägen genom Vallarum
Vill ha kvar ljuset. Agneta Hansson, Jonathan och Johanna Häggman, Kerstin Nyman, Carl-Anders Hansson samt Emma Häggman, med hunden Stjärna, är alla motståndare till att gatubelysningen riskerar försvinna längs den trafikerade vägen genom VallarumFoto: Foto: Matz Jönsson

I den inriktning som tekniska nämnden nyligen tog gällande gatubelysningen på landet blir Vallarum av med i princip alla sina lyktstolpar. Nu har byalaget skickat in en protestskrivelse där de räknar upp flera skäl till varför genomfartsvägen bör vara belyst även i fortsättningen.

– Beslutet har absolut rört upp känslorna i byn. I alla andra sammanhang påtalas att det är bra med belysning för att förhindra brott. Men nu ska Vallarum bli mörkt, säger Carl-Anders Hansson i byalaget.

Annons

Mycket av kritiken tar sikte på att barnen måste röra sig vid vägen både när de ska till och från skolbussen.

– Det behövs ljus för att barnen ska ta sig till bussen på ett säkert sätt. Det är jätteviktigt inte minst eftersom här är många som kör alldeles för fort. Ska det då vara svart också, säger Emma Häggman, en av de boende i byn som själv har barn.

Stått där i 60 år

Tekniska nämnden har hävdat att det blir för dyrt att byta ut de stolpar som gatubelysningen sitter på.

Carl-Anders Hansson tycker att kommunen borde intresserat sig för belysningen mycket tidigare.

– Nu har stolparna stått här i 60 år, klart de börjar bli sämre. Åtgärderna skulle påbörjats tidigare.

Han hävdar också att det inte finns något ekonomiskt pris för att skapa en säker väg för barnen.

Carl-Anders Hansson är också bekymrad för sop- åkarna och tömningen som sker ända ute vid vägen. Likaså får många bybor korsa vägen för att komma till sin brevlåda.

– De ska inte behöva ha reflexväst och ficklampa för att hämta tidningen på morgonen.

I skrivelsen påtalar de även att de finner det ”patetiskt” att nämnden anser kostnaden för belysningen dyr då kommunen samtidigt planerar för ett nytt badhus.

Annons

Optimist

Carl-Anders Hansson är optimist såtillvida att han tror att lamporna får vara kvar.

– De kommer inte att släcka en enda stolpe. Det här är en fint från tekniska nämnden för att få mer pengar. De måste ha insett att det skulle bli ett ramaskri efter beslutet.

Den inriktning som nämnden diskuterade gäller belysning längs med Trafikverkets vägar.

Maria Sällberg
Matz Jönsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons