Mörka ekonomimoln nu ännu mörkare

En redan dyster ekonomisk framtid för Sjöbo ser ännu dystrare ut efter kommunförbundets senaste prognos. Den pekar på fem miljoner mindre i skatteintäkter än vad man hittills räknat med för 2005.
Sjöbo • Publicerad 5 april 2004

Och nu tittar kommunledningen med oroade ögon även på årets budget. - Är prognosen lika dålig i år som för 2005 får vi ta en diskussion med nämnderna och förvaltningscheferna om var vi ska ta in pengarna, säger kommunalrådet Stefan Lundgren. För 2005 ska man göra en förnyad översyn av verksamheterna i nämnderna. Allt talar för att det blir nej till allt vad utökade ramar heter. Utom vissa undantag. - Ja, när det gäller till exempel löneökningar, LSS-verksamheten och gymnasieförbundet så kan vi inte röra de kostnaderna, säger Lundgren. Han är förvånad över hur snabbt ekonomin har vänt för kommunen. De första åren på 2000-talet har kommunen visat miljonöverskott varje år. Nämnderna och förvaltningarna har nu fram till den 29 april på sig att fundera ut vad man kan spara på. - Allt utom det nödvändigaste måste ses över. Om vi bromsade kraftigt tidigare så är det ännu kraftigare nu, säger Stefan Lundgren.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.