Annons

När medeltiden kom på besök

Det rådde rena rama medeltiden på Nils Månssons skola i Fränninge i går.
Sjöbo • Publicerad 15 september 2011
Inför trollbundna elever visade Riddar Korphjärta och väpnaren Augustus – på marken – medeltida ryttar- och stridskonster. Den stolta springaren heter Nisse.Foto: Anette Sjöstrand
Inför trollbundna elever visade Riddar Korphjärta och väpnaren Augustus – på marken – medeltida ryttar- och stridskonster. Den stolta springaren heter Nisse.Foto: Anette SjöstrandFoto: Anette Sjöstrand
Riddare på hästryggen.
Riddare på hästryggen.Foto: 
Foto: 
Riddarbesök i skolan.
Riddarbesök i skolan.Foto: 
Foto: 

Det var ingen vanlig dag på Nils Månssons skola i Fränninge i går. Förmiddagen ägnades åt medeltida lekar. Och efter lunch dök riddar Korphjärta upp på, ridande på en ståtlig häst med schabrak och i sällskap med sin väpnare Augustus, och bjöd på en spännande uppvisning till häst och till fots.

Minus rustningar, hjälmar, mantlar och svärd heter riddaren och väpnaren Sandra Anderberg och Dennis Augustsson – och är föräldrar till barn på skolan. Äldre dottern Agnes Anderberg bjöd på en uppvisning där hon svingade med brinnande klot inför nyfikna elever.

Annons

– Vi är på medeltidsmarknader och liknande flera gånger om året, berättar Sandra Anderberg – som också har ett annat alter medeltida ego, ”fru Sigrid”.

Många barn stod i kö för att få hålla i ett alldeles riktigt svärd, knacka på rustningen, och prova hjälmar av stål och läder. Och många trängdes för att få klappa hästen – som för övrigt heter Nisse både i medeltida sammanhang och i vanlig nutid – på mulen.

För barnen i årskurs fem och sex var medeltidsdagen en slags avslutning på ett återkommande tema som inleddes med ett besök på Glimmingehus i våras. Och för tre-fyrorna är den starten, berättar läraren Per Ekström.

En av eleverna som gillade det medeltida besöket skarpt är elvaårige Kalle Isberg. När YA frågar honom vad det bästa med medeltidsdagen är det ingen tvekan alls:

– Sköldarna. Och svärden. Och rustningarna!

Karin Ohlsson
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons