Annons

Naturvårdsprogram kan resultera i mobilapp

Under de närmsta åren ska Sjöbo kommuns naturvärden dokumenteras i ett grönstruktur- och naturvårdsprogram. Tanken är att det omfattande arbetet också ska resultera i en mobilapplikation som kan ge information om naturen precis där man befinner sig.
Sjöbo • Publicerad 3 september 2011

För omkring tio år sedan lät Sjöbo kommun ta fram en naturvårdsplan och ett åtgärdsprogram för naturvårdsfrågor. De två dokumenten blev inte antagna av politikerna i kommunen men remisshandlingarna har ändå använts i praktiken, berättar Eva Nielsen Osterman på kommunledningens utvecklingsstab.

Men nu har kommunen fått 350 000 kronor i så kallat LONA-bidrag från länsstyrelsen för att ta fram ett mer aktuellt dokument. Lika mycket pengar ska Sjöbo kommun själva skjuta till.

Annons

Det handlar om ett kombinerat grönstruktur- och naturvårdsprogram, och inspirationen kommer från större kommuner som Lund. Och det finns ett behov av ett uppdaterat dokument, som också ska antas av politikerna, säger Eva Nielsen Osterman.

- På tio år händer mycket. Då hade Sjöbo till exempel sex naturreservat, nu är vi på väg mot tretton, och det händer också mycket i själva naturen. Områden som då hade en viss klassning kanske har förändrats, åtgärder bör kanske prioriteras på andra sätt.

Grönstruktur- och naturvårdsprogrammet ska bland annat innehålla mer fotodokumentation jämfört med det tidigare programmet, för att det ska bli lättare göra jämförelser efterhand. Och ett viktigt mål är att programmet också ska vara användarvänligt.

- Det ska vara något som är tillgängligt för allmänheten och som lyfter fram kommunens naturvärden. Det ska tas fram en "populärversion" så att alla kan ta del av informationen, säger Eva Nielsen Osterman.

Till att börja med ska man nu titta på den information och de bestämmelser som idag finns för olika områden. Nästa år kommer man att börja inventera ute i naturen. 2013 ska arbetet vara klart och därefter har man ytterligare ett år på sig att arbeta vidare utifrån programmet.

Då hoppas kommunen också kunna göra delar av naturvårdsprogrammet tillgängligt på ett kanske ännu mer användarvänligt sätt.

- Målet är att också ta fram någon form av mobilapplikation som ger information om platser med höga naturvärden, utifrån programmet, säger Eva Nielsen Osterman.

- Vi skulle vilja komma ifrån det här att man måste åka och hämta en broschyr för att få veta mer om naturen där man är, säger stadsarkitekten Joel Tufvesson.

Taner Caliskan
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons