Annons

Naturvårdsverket säger nej till hästgårdar

Hästgårdar i Frihult skulle äventyra flera utrotningshotade djur- och växtarter, framför allt den unika lökgrodan – som Naturvårdsverket fått regeringens uppdrag att värna om. Därför säger Naturvårdsverket bestämt nej till byggplanerna i Frihult.
Sjöbo • Publicerad 24 oktober 2008

Frihult är ett kärnområde för lökgrodan i Sverige, påpekar Naturvårdsverket. Arten skyddas av EUs direktiv - som förbjuder att artens viloplatser eller fortplantningsområden skadas eller förstörs.

Regeringen ska nu avgöra om detaljplanen för fem hästgårdar ska få genomföras i Frihult, och Naturvårdsverkets yttrande till regeringen väger tungt.

Annons

Naturvårdsverket betonar att det fått regeringens uppdrag att kraftsamla för vissa hotade arter. För dessa har nationella åtgärdsprogram upprättats, och i Frihult finns sex arter som omfattas av sådana program. Fyra av dem är bofasta: lökgroda, strandpadda, större vattensalamander och klockgentiana, medan två är besökare: havs- och kungsörn. Eftersom Naturvårdsverket anser att Frihultsområdet är så värdefullt, har man, tillsammans med länsstyrelsen, investerat pengar i området. "Dessa investeringar riskerar att omintetgöras om den planerade detaljplanen genomförs", skriver Naturvårdsverket.

Den ökade trafiken skulle kunna innebära döden för grodorna, fruktar Naturvårdsverket. Groddjuren skulle störas av hästarna under parnings- och flyttningsperioder och en ökad mängd gödsel skulle försvåra grodornas reproduktion.

Frihult ingår i ett område av riksintresse för naturvård och friluftsliv och kommunen har därför beskrivit hur naturen kan skyddas trots bebyggelsen. Naturvårdsverket tror dock inte alls på kommunens idé om kulvertar för grodor under vägarna, eller att hästbetet skulle gynna groddjuren. Verket underkänner också kommunens miljökonsekvensbeskrivning som säger att fåglarna och floran i området inte är relevanta för riksintresset. Örnarna är till exempel beroende av andra fågelarter, och bland växterna finns de sällsynt arterna klockgentiana och pipstäkra, påpekar Naturvårdsverket.

I yttrandet framhålls också att de forskningsprojekt som bedrivs av de olika arterna i området skulle påverkas negativt.

Att säga ja till hästgårdsplanen skulle strida mot Sveriges åtaganden inom konventionen för biologisk mångfald, sammanfattar Naturvårdsverket.

Det är Frihultsborna Madeleine och Bertil Rohlin som överklagat kommunens och länsstyrelsens beslut att säga ja till hästgårdarna till regeringen.

- Naturvårdsverkets yttrande är positivt på många sätt, menar paret Rohlin.

- Det ligger i linje med Sjöbo kommuns policy som naturkommun, och det är positivt för alla som besöker Frihult för att uppleva naturen.

Paret Rohlin välkomnar också att Naturvårdsverket värnar om örnarnas, grodorna och växternas miljö - liksom de forskningsprojekt som universitet och länsstyrelsen bedriver här.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Britt Risberg
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons