”Nazisterna var många men antinazisterna var fler” – Janne har forskat om sanningar och myter i Sjöbos historia
Janne Samuelsson jobbade på Ystads Allehanda mellan 1995 och 2001, och som lokalredaktör i Sjöbo djupdök han i samhällets bruna historia.
– Efter flyktingmotståndet och bildandet av Sjöbopartiet talades det mycket om Sjöbos nazistiska rötter, att det skulle ha varit en nazisthärd på 1930-talet.
Han forskade i alla tänkbara källor och kom fram till att det fanns både sanningar och skrönor i bilden av Sjöbo. Samtidigt fascinerades han av ämnet – och kom att fortsätta studera nazismens historia, först i Skåne, sedan i hela landet.
– Jag vill veta vad som är sant och vad som är rykten, säger han.
Janne Samuelsson har lusläst nazistiska och antinazistiska tidningar, forskat i protokoll och intervjuat släktingar till kända nazister. Det har resulterat i en hemsida, svensknazism.se med fakta om olika orter, en serie dokumentärfilmer och så småningom tänker han sammanställa en bok.
”Det var ett folknöje att titta på nazistmötena, de kunde samla tusentals åhörare.”Janne Samuelsson, journalist och lärare.
Att Sjöbo var ett nazistfäste under några år på 1930-talet har Janne Samuelsson kunnat slå fast. Men Sjöbo var inte unikt.
– 1929 började nazisterna resa runt i hela landet och hålla möten, det första hölls på AF-borgen i Lund. Det hela liknade ett cirkussällskap. Först kom två män på motorcyklar och satte upp affischer, sedan kom talaren omgiven av vakter i uniform, ställde sig på en bil och höll tal på torgen.
– Det var ett folknöje att titta på nazistmötena, de kunde samla tusentals åhörare. Och nazisterna värvade medlemmar och skapade nätverk på alla orter.
I tider av arbetslöshet och konkurser på landsbygden hade de också ett lockande budskap.
– De sa åt bönderna att ni är landets ryggrad, och lovade dem en bättre framtid.
Demagogin handlade också om att hitta syndabockar: judar, kommunister, kapitalister, etablerade partier.
Möte lockade 1 500
När propagandatåget kom till Sjöbo visade det sig redan finnas en organiserad nazistgrupp här. Det var den tyske stenhuggeriägaren och krigsveteranen från första världskriget, Adam Kehlmeier, som samlat hantverkare, handlare, en folkskollärare, en elverkschef och företagare kring sig. Hans stora förebild var Birger Furugård, nazistledaren som hade direkt kontakt med Adolf Hitler.
– Kehlmeier hade sett misären i Tyskland efter första världskriget, och var besviken på hur landet utvecklats.
Ett av nazistmötena hölls sommaren 1933 på Kulturens Östarp och lockade 1 500 personer som lyssnade till Birger Furugårds två timmar långa tal, inramat av hakkorsflaggor och en SA-trupp. Efteråt reste sig publiken och ropade ”Hell för nationalsocialismens seger i Sverige.”
1934 fanns det 60 organiserade nazister i Sjöbo. Många av dem sågs som ansedda medborgare, och övriga partier till höger drog sig inte för att samarbeta med dem. Tack vare samverkan med Bondeförbundet, Folkpartiet och Moderata valmanföreningen lyckades nazisterna bättre än någon annanstans i Sverige i kommunvalet 1934. Med 150 röster sammanlagt i de tre kommunerna Sjöbo, Tolånga och Lövestad fick de ett mandat i vardera kommun.
Våldsamma konfrontationer och hatpropaganda
Men socialdemokraterna på orten lät inte nazisterna hållas – utan gjorde allt för att störa deras möten.
– Antinazisterna var många, och det blev ofta våldsamma konfrontationer.
Hösten 1933 deltog 500 personer i ett nazistmöte i en gymnastiksal i Sjöbo – och som motkraft hade Socialdemokraterna samlat några av sina främsta företrädare: den blivande statsministern Tage Erlander, SSU:s dåvarande ordförande Torsten Nilsson och Sjöbos starke man: OP Ljunggren.
– OP Ljunggren var en ständig måltavla för nazisternas hatpropaganda.
De nazistiska ledamöterna gjorde inte mycket väsen av sig i kommunfullmäktige, och när det hölls val nästa gång – då var nazistpartiet så gott som utraderat i Färs. Flera namn dök dock upp senare, i andra partier.
I sina filmer har Janne Samuelsson intervjuat ättlingar till nazister, men även ättlingar till judar som togs emot väl i Sjöbo. Några av filmerna kommer han att visa vid sitt besök i Sjöbo.
– Jag är också intresserad av att höra om det finns några Sjöbobor som kan berätta om vad de hört om 1930-talet, säger han.
På tisdag, den 1 oktober, kommer Janne Samuelsson till Sjöbo för att berätta om sina rön. Föredraget är flyttat från Flora till biblioteket i Sjöbo och hålls klockan 18.