Annons

Nej till bygge i Ågerup

Miljödomstolen säger nej till ett par från Skurup som vill bygga bostad och stallbyggnad på en fastighet i Ågerup vid Romeleåsen.
Sjöbo • Publicerad 27 augusti 2002

Miljödomstolen anser att byggnaderna kommer att påverka landskapsbilden negativt och fastställer därmed länsstyrelsens beslut att neka paret tillstånd för byggnationen. Området som Skurupsparet vill bebygga är känsligt av flera orsaker. Det är av riksintresse med hänsyn till de natur- och kulturvärden som finns där. Det är främst det rörliga friluftslivet som ska skyddas. Det innebär också att länsstyrelsen måste godkänna alla nya byggnationer. I det här ärendet gjorde länsstyrelsen tummen ner för Skurupsparets planer. Länsstyrelsen ansåg att området utgör ett av de, ur landskapssynpunkt, "mest värdefulla naturavsnitten i före detta Malmöhus län". Paret överklagade beslutet till miljödomstolen. I överklagandet skrev paret att byggnationen inte kommer att störa landskapsbilden eftersom det i väster finns en ridå av träd och i norr en gärdsgård som kommer att växa till sig så småningom. Enligt paret bidrar byggnaderna i stället till att bevara en levande och öppen landsbygd och att de inte hindrar allmänheten från att njuta av utsikten. För att kunna avgöra frågan begav sig miljödomstolen ut till Ågerup. Miljödomstolen skriver i sin dom att man från åssluttningen vid och intill Ågerup har vida utblickar över de östra sjölandskapen och Vombsänkan. På andra sidan åsen har man enligt miljödomstolen "en fascinerande utsikt över stora delar av backlandskapet och den skånska sydvästslätten ner mot Östersjön". Domstolen skriver att Skurupsparets planer på bebyggelse i väsentlig mån kan skada landskapsbilden. Det allmänna intresset att bevara landskapsbilden väger tyngre än Skurupsparets intresse av att bebygga fastigheten och avslår därför överklagandet.

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons