Annons

Nej till glaskuben i kvällens förslag

Av allt att döma säger miljö- och byggnadsnämnden nej till förslaget att låta entrén till kommunhuset förses med en glaskub ut mot torget. Nämndens ledning föreslår att begäran avslås.
Sjöbo • Publicerad 11 mars 2014
Det ser just nu ut som om tankarna på en glasentré inte kommer längre än till idéstadiet.
Det ser just nu ut som om tankarna på en glasentré inte kommer längre än till idéstadiet.Foto: 

I kväll har miljö- och byggnadsnämnden möte. På dagordningen står den tilltänkta tillbyggnaden på kommunhuset.

Men i det förslag till beslut som ledamöterna i nämndens ledning tagit fram sägs blankt nej till planerna.

Annons

– Det vore fel av oss att bevilja bygglov för glasentrén. Det är egentligen ett enkelt beslut eftersom lagstiftningen för kulturminnen är så stark, säger nämndens ordförande Jan-Erik Johansson (M).

Han ser i princip inga möjligheter alls att ändra husets fasad. Även om nämnden, som han uttrycker det, ”varit snälla” och sagt ja till byte av fönster. Bågarna är nu av lättmetall och inte trä men det syns inte utifrån då bågarna målats.

Påverkar torget

Jan-Erik Johansson konstaterar att glaskuben inte bara förvanskar byggnaden, den utgör också ett stort ingrepp i miljön runt torget.

Han hänvisar till att de tidigare sagt nej till Sjöbo gästis när det fanns planer att sätta upp en stor markis på utsidan.

Redan innan den nu aktuella ansökan om bygglov kom in var Jan-Erik Johansson med på ett möte med kommunledningen där han framförde att det troligtvis inte skulle bli ja på förfrågan.

– Därför blev jag lite konfunderad när det ändå kom in en ansökan om bygglov.

I förslaget till beslut påtalas också att trapphus, tak och det viktorianska klinkergolvet på insidan ska behållas intakt.

Inga öppna landskap

Jan-Erik Johansson anser att det går att finna lösningar för att göra om entrén som samtidigt innebär små ingrepp i byggnaden.

Annons

– Men det här med öppna landskap hör inte hemma i en sån här byggnad.

Han är inte orolig för att nämndens ledamöter ska ha en avvikande åsikt när frågan tas upp i kväll.

Även landsantikvarien i Skåne har tidigare riktat kritik mot de föreslagna förändringarna.

INTERNAL INTERNAL
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons