Nimab in bland byggjättarna

Sjöboföretaget Nimab Entreprenad AB är det snabbast växande byggföretaget i Sverige .
Sjöbo • Publicerad 31 oktober 2007
Ständigt på spång. Vd Per-Eric Nilsson är en upptagen man. Möten och telefonsamtalen avlöser varandra.BILD: LEIF MÖLLER
Ständigt på spång. Vd Per-Eric Nilsson är en upptagen man. Möten och telefonsamtalen avlöser varandra.BILD: LEIF MÖLLERFoto: 

Företaget har nu kvalat in på listan över landets 50 största byggföretag och man ligger på 26:e plats.

– Det är jätteroligt, både att få växa som företag och all uppmärksamhet detta lett till. Jag har fått många samtal och mejl från folk som vill gratulera, säger Nimabs relativt nytillträdde vd, Per-Eric Nilsson.

En av effekterna av att man växer så det knakar är att man ansökt om bygglov för ett nytt kontor.

Det ska ligga på tomten på Åkaregränd och ni kan ju gissa vem som ska bygga det?

– Vi hoppas på att det nya kontoret står klart om ett år, säger Per-Eric Nilsson.

Det är tidningarna Bygg-industrin och Dagens industri som berättar om det 22 år gamla företagets framgångssaga. Tidningarna konstaterar att det är de medelstora byggföretagen som växer bäst i Sverige och Nimab är ett mycket tydligt exempel.

Räknat från år 2005 har Nimab ökat sin omsättning med drygt 243 procent och antalet anställda har ökat från 132 till 235.

Företaget startades av Claes Nilsson tillsammans med hustrun Ingegerd år 1985. Det gick bra, så bra att paret Nilsson år 2000 utsågs till årets företagare i Sjöbo.

I mitten av 90-talet gick sonen, Rickard Nilsson, in som hälftenägare i företaget.

Skåne var och är företagets arbetsområde.

Så sent som vid det senaste årsskiftet kom nye vd:n, Per-Eric Nilsson till Nimab. Han har 20 års erfarenhet från storbyggare som NCC och Skanska. – Om vi är rädda för konkurrensen från stor-bolagen? Nej, jag tycker inte det. Vi jobbar på våra villkor och jämför oss inte med exempelvis Skanska. Vi känner var gränsen går för våra resurser.

Han pekar på vikten av att företag som växer fort måste arbeta med gemensamma värdegrunder så att alla medarbetare nya som gamla, blir fullt delaktiga i förändringarna.

– Det gäller att vara lyhörda och att prata med varandra. Vi har i dag ett högt engagemang hos personalen och det vill vi ha kvar.

I akt och mening att behålla detta engagemang avser man att arbeta med "värderingsstyrt ledarskap", som bland annat tar upp frågor som: vad står vi för? Är alla med?

– Vi tycker att det är angeläget att arbeta med vår värderingsgrund, att sprida information till alla för att skapa delaktighet, säger Per-Eric Nilsson.

I många år hade företaget en omsättning på cirka 100 miljoner och ett 60-tal anställda.

Men runt år 2003 lossnade det på allvar för Nimab. Företaget fick se en av konkurrenterna, PNB, avveckla och det öppnade för ett språng. En stor del av Nimabs verksamhet handlar om att bygga offentliga byggnader, skolor, äldreboenden. Plus att man satsar i att bygga bostäder .

Just detta, att bygga offentliga byggnader och större bostadsprojekt, har blivit Nimabs grundstrategi. Hellre få och stora projekt, än många och små, resonerar man. Av allt att döma en framgångsrik strategi.

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@ystadsallehanda.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.