Nostalgin har bara en hästkraft

På makalöst tåliga gamla moppar tog ett 70-tal män, och några kvinnor, en femmilasväng i solskenet i Sjöboklubben Krökarnas regi.– Det är något speciellt med att köra i samlad trupp, tycker klubbens ordförande Jörgen Blåfält.
Sjöbo • Publicerad 21 april 2013
Jörgen Blåfält och Jan Andersson från mopedklubben Krökarna hade lagt upp söndagens femmilabana. ”Den är både säker och fin att köra.”
Jörgen Blåfält och Jan Andersson från mopedklubben Krökarna hade lagt upp söndagens femmilabana. ”Den är både säker och fin att köra.”Foto: 
Bo Mårtensson har tagit täten i allén på sin Monark Senior, 1965. Bakom kommer Fredrik Andersson på en Zündapp från 1968 och Kent Rosengren på en Crescent från 1977. Samtliga mopeder klockar in som veteraner, eftersom de är mer än 30 år gamla.
Bo Mårtensson har tagit täten i allén på sin Monark Senior, 1965. Bakom kommer Fredrik Andersson på en Zündapp från 1968 och Kent Rosengren på en Crescent från 1977. Samtliga mopeder klockar in som veteraner, eftersom de är mer än 30 år gamla.Foto: Mark Hanlon
På mopedrundans stationer fick förarna även testa sina färdigheter på andra fordon, som precisionskörning på cykel utan däck. Här kör Martin Tornberg.
På mopedrundans stationer fick förarna även testa sina färdigheter på andra fordon, som precisionskörning på cykel utan däck. Här kör Martin Tornberg.Foto: 

Söndagen bjöd på strålande mopedväder. Det är sjätte året som Krökarna anordnat en mopedrunda för sina medlemmar och även bjudit in andra klubbar.

Varje år är det en ny runda och i går gick den från Sjöbo till Veberöd, via Tvedöra till Harlösa, vidare till Öveds kloster för att sedan återvända till Sjöbo.

– Vi tänker mycket på säkerheten när vi lägger upp rundan. Vi ser till exempel upp med farliga väns-tersvängar och grusvägar med vassa stenar. Men det ska också vara fina omgivningar. Kör man i 30 kilometer i timmen så hinner man ju uppleva mycket natur, säger Jan Andersson, kassör i klubben.

Inga trimmade

Han hävdar att ingen i klubben kör med trimmade mopeder, men möjligen har några ”viktkompenserat” sina fordon.

– Egentligen är det fantastiskt vad de här gamla maskinerna klarar. När man var 15 år vägde man kanske 60 kilo och körde med sin moppe som hade en hästkraft. I dag väger vissa av oss närmare 120, och kör fortfarande bara med en hästkraft.

En efter en, fast oftare flera efter flera, rullade mopedentusiasterna in i allén vid Öveds kloster för att stanna vid en av rundans kontroller. En av dem var Ulf Ottosson från Lunnarp, medlem i mopedklubben Trottelhivers.

Kan skruva

– Jag hade ju moppe när jag var ung, men har tagit upp intresset igen på senare år. Skillnaden är väl att man har blivit duktig på att skruva på sin moped. Det var man inte precis när man var 15.

En som är ny i gänget är Lisa Sjöbäck, som började köra moped för ett år sedan. Det är hennes man som lockat med henne.

– Det är jag glad för. Att köra moped är att känna vinden i ansiktet och att vara med i en gemenskap. Och en dag som denna är det ju vårkänslor också. Trots att man är 40-plussare kan man känna sig som ungdjur igen.

INTERNAL INTERNAL
Fredrik Sjöstrand
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.