Annons

Nu finns det en ungdomsmottagning även i Sjöbo

Ungdomsmottagningen i Sjöbo har huserat i tillfälliga lokaler i fem månader. Två kuratorer, två barnmorskor och en sjuksköterska jobbar hårt för att nå ut till kommunens ungdomar som tidigare inte haft tillgång till en lokal mottagning.
Sjöbo • Publicerad 27 mars 2014
På ungdomsmottagningen i Sjöbo jobbar barnmorskorna Anna Hagander och Elisabeth Eliasson. Anna Båfält (till höger), som är en av två kuratorer, och en sjuksköterska.
På ungdomsmottagningen i Sjöbo jobbar barnmorskorna Anna Hagander och Elisabeth Eliasson. Anna Båfält (till höger), som är en av två kuratorer, och en sjuksköterska.Foto: Foto: Sprisse Nilsson

På onsdagar mellan åtta och sex har ungdomsmottagningen öppet i de tillfälliga lokalerna som ligger innanför gallergrindarna i Sjöbo bruks gamla område. Härifrån bedrivs verksamheten i väntan på den mobila ungdomsmottagning som YA berättat om.

Intensiv tid

Annons

De senaste månaderna har varit intensiva. Medan Region Skåne sköter upphandlingen med lastbilen måste personalen på mottagningen bygga upp allt från grunden. Mycket arbete har gått till att sprida information om att mottagningen finns och etablera ett förtroende hos ungdomarna i Sjöbo.

– Vi har varit ute i nästan alla skolor och informerat och vi har fått jättepositiv respons, säger Elisabeth Eliasson, barnmorska på mottagningen.

Hennes kollega Anna Båfält som är kurator säger att de märker att informationsspridningen ger ringar på vattnet. Man vet att en kompis har varit där och att det inte är något konstigt.

Många av besökarna är relativt unga.

Detta tror Anna Båfält, Elisabeth Eliasson och Anna Hagander, som också är barnmorska, beror på att många äldre redan går till en mottagning i Lund eller Ystad.

– Nu når vi dem som inte har kunnat ta sig till en mottagning någon annanstans, och det är ju tanken med ungdomsmottagningen, att man ska finnas tillgänglig där ungdomarna är, säger Anna Hagander

Det kan också ha betydelse att de har varit ute i så många grundskolor och informerat, nu blir nästa mål att nå de som inte längre går i skolan.

Korta väntetider

En dag i veckan kan låta lite för Sjöbos alla ungdomar, men hittills är det inga långa väntetider på mottagningen, det är dock något som kan komma att förändras när det blir mer etablerat, och personalen är tacksam för resursförstärkningen som kommer i maj, då ytterligare en barnmorska börjar.

I augusti flyttar ungdomsmottagningen in i den specialanpassade lastbilen och det är många som ser fram emot det.

Annons

– När vi är ute och berättar om den mobila mottagningen och att det är den är första i Sverige, så är det många unga som tycker att det är spännande att få vara en del av det, säger Anna Båfält.

– Ja, det är man kanske inte så van vid, att det satsas på här och inte inne i storstan, säger Anna Hagander.

Maria Sällberg
Liza Jakobsson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons