Nu ska 20 nya villor byggas i Blentarp

Det planerade villaområdet norr om Simontorpsvägen i Blentarp kommer allt närmare förverkligande. I dag, måndag, är sista anmälningsdag för tomtreservation för de första sju tomterna som ligger närmast vägen.
Sjöbo • Publicerad 27 januari 2002

Härnäst ska kommunstyrelsen gå igenom ansökningarna och upprätta formella reservationer. När all pappersexercis är klar kan förhoppningsvis spaden sättas i marken. Går allt vägen kan det bli inflyttningskalas hos de första bosättarna redan i höst, eller senast om ett och ett halvt år. 18 månader är nämligen tidsgränsen från reservation till att bygget ska vara avslutat. Det fanns för en tid sedan tio intresserade på kölistan för tomt på området, vilket kan tolkas som att tre personer garanterat blir utan. Men så är det inte. En av de tio har redan tackat nej och en annan har flyttat till mellanskåne. Ytterligare en av de tio är en förskola som letar lokaler på olika ställen i orten. De sju nu aktuella tomterna kan alltså mycket väl räcka till de som är intresserade. Området ligger i direkt anslutning väster om ett befintligt villaområde från 70- och 80-talen och det ska rymma totalt 40 tomter som ska bebyggas med både radhus och friliggande villor. Ursprungligen var det tänkt att byggstarten skulle ske i november i fjor, men så blev det inte. Nu kan möjligen byggandet komma igång i vår. Cirka 20 tomter bebyggs i första etappen. Av dessa har sju tomter tilldelats LB-Hus och de ovan nämnda sju tomterna är tänkta till privatpersoner. Högsta bygghöjd blir 3,5 meter vilket innebär att man kan bygga 1,5-planshus. Arealen för de sju nu aktuella tomterna är från drygt 1 000 kvadratmeter till nästan 1 500 kvadratmeter. Man tillåter hus som är maximalt 25 procent av tomtarealen. Den totala byggrätten ligger i intervallet 254 till 367 kvadratmeter. Förutom det befintliga villaområdet blir en bollplan och ett grönområde närmaste grannar. Det nya området ligger naturskönt med omgivande skog och hagmarker. Det är gång- eller cykelavstånd till bland annat skolor, förskola, idrottshall, bibliotek och livsmedelsaffärer. Själva bostadsområdet skall innehålla ganska stora grönytor som ligger i breda band mellan villakvarteren. Det ska byggas gång- och cykelvägar inne i området som omgärdas av lokalgator som redan är byggda. En parkeringsplats och en lekplats finns också angivna på plankartan. De som flyttar in i det nya området kommer att erbjudas anslutning till fjärrvärmenätet som håller på att byggas i det äldre villaområdet närmast värmecentralen vid Storkskolan.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.