Annons

Nu tas krafttag mot mobbning på skolorna

Inom några år ska mobbningen på Sjöbos skolor ha minskat med 30–70 procent.
Sjöbo • Publicerad 20 maj 2005
Helene Olofsson ska bekämpa mobbningen på skolorna i Sjöbo kommun. BILD: BRITT RISBERG
Helene Olofsson ska bekämpa mobbningen på skolorna i Sjöbo kommun. BILD: BRITT RISBERGFoto: 

Det hoppas och tror läraren Helene Olofsson, som just nu utbildas till instruktör inom antimobbning.

Hon kommer sedan att arbeta 20 timmar i veckan med att entusiasmera och informera personal, elever och föräldrar på alla kommunens skolor.

Annons

– Det här är inget nytt "projekt", betonar hon.Det här är ett långsiktigt arbete, som alltid ska fortgå i kommunen.

Helene Olofsson är medveten om att det redan arbetas mot mobbning på skolorna, men nu ska arbetet bli mer systematiskt.

– Den metod vi ska använda har arbetats fram av Dan Olweus, som är professor i psykologi i norska Bergen och världsledande inom mobbningsforskningen.

Olweus har forskat om mobbning sedan 1970-talet och hans metod används runt om i världen. 200 000 barn har ingått i den studie, som visar att mobbningen sjunker med 30–70 procent efter några år med metoden. I Sverige har den hittills provats i Södra innerstaden i Malmö och i Göteborg – och nu har Sjöbo bestämt sig för att anamma den. Här ska den gå under namnet Kraft: Kraftfullt arbete för trygghet. Förutom Helene Olofsson är utvecklingsledaren Anne Montén instruktör i arbetet.

– Initiativet kom från det lokala brottsförebyggande rådet. Sedan har rektorerna och familjenämnden fått information, och så beslutade nämnden att göra den här satsningen, förklarar Helene Olofsson.

Hon kommer att utbildas vid sammanlagt 13 tillfällen, och har redan fått klart för sig att metoden är strikt vetenskaplig.

– Vi här i Sjöbo måste följa vissa riktlinjer och vi förbinder oss att fortsätta med arbetet när vi nu gått in i det, förklarar hon.

Allra först ska kommunens elever från tvåan till nian besvara ett anonymt frågeformulär om trivsel, socialt klimat, utanförskap, mobbning och attityder från lärare och elever. Dessa svar skickas till Norge för uttolkning, och sedan ska enkäten genomföras på nytt varje år. Nästa steg är att utbilda nyckelpersoner och koordinatorer på skolorna och i arbetslagen. Föräldramöten ska också hållas, liksom möten med elevråd och skolråd.

Det stora jobbet kommer sedan att ske i arbetslagen och i elevgrupperna. Fyra mycket bestämda regler ska genomsyra alla skolor i kommunen – regler som inte är förhandlingsbara och som kan leda till sanktioner för dem som bryter mot dem. Dessa ska följas upp i regelbundna samtal.

– Den första tiden ska alla arbeta med en särskild videofilm, spela rollspel och diskutera vilka olika roller det finns: mobbare, mobbade – och svansen – den som hjälper mobbaren, säger Helene Olofsson.

Annons

I metoden betonas de vuxnas ansvar för alla barn på skolan. Rastvaktssystemt ska till exempel utvecklas, så att varje rastvakt för loggbok och observerar allt som händer på skolgården – även i de dolda hörnen.

Mycket handlar också om att hjälpa dem som mobbar.

– De har ett asocialt beteende, som de måste få hjälp att bryta.Annars löper de stor risk att fortsätta sitt beteende och till och med bli kriminella, säger Helen Olofsson.

När man väl upptäcker mobbning blir det förstås allvarliga samtal med alla parter.

– Vi vill aldrig flytta på ett som har blivit utsatt – det ger fel signaler. Däremot kan det, i allra värsta fall, bli nödvändigt att flytta på den som mobbar.

Tanken på att alla får vara som de är ska genomsyra skolorna.

– Den som är blyg eller udda ska tillåtas vara det. Han eller hon ska ändå accepteras i gruppen, betonar Helene Olofsson.

BrittRisberg

0416-192 11

britt.risberg@allehandasyd.se

sjöbo
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons