Ny järnväg billigast på gamla banvallen
Detta framgår av ett utkast till stråkstudie som Banverket låtit göra. Stråkstudien diskuterades på Trafikutskottets senaste möte och man enades om att strategi A i studien var att föredra.
Strategi A innebär att man för totalt 980 miljoner kronor bygger järnväg från Malmö till Dalby, via Staffanstorp, i en första etapp och fortsätter senare i etapp två till Sjöbo.
När hela utbyggnaden är färdig kan en sjöbobo sätta sig på tåget hemmavid och vara på Malmö Central 42 minuter senare. Vill man kliva av vid Triangeln tar det ytterligare fyra minuter. En förutsättning är dock att Citytunneln byggs i Malmö. Till Lund skulle det ta 39 minuter.
När denna tänkta tågresa från Sjöbo till Malmö kan ske står skrivet i stjärnorna. Arbetet med stråkstudien fortsätter och vad det lider uppnår den status av förstudie. Slutsatserna i förstudien skall sedan infogas i Banverkets nya banhållningsplan och när man väl nått så långt kan verket börja äska pengar av statsmakten.
Den nya banhållningsplanen omfattar åren 2004?2015 och det ger en fingervisning om att det kommer att rinna mycket vatten under broarna innan vi kan åka tåg från Sjöbo till rikets tredje stad. Dagens pendlare från Sjöbo, 2075 personer, får finna sig i att ta bil eller buss ett bra tag framöver.
Stråkstudieförfattarna Peter Andersson och Helena Roslind konstaterar att en naturlig fortsättning på utbyggnaden är att fortsätta från Sjöbo till Tomelilla och Simrishamn. Detta ingår dock inte i den nu aktuella stråkstudien.
Persontrafiken Malmö-Sjöbo-Tomelilla lades ner 1970.
På en del avsnitt längs de planerade banorna ligger villaområden nära befintlig banvall och här kan det bli aktuellt med bullerdämpande åtgärder, konstaterar stråkstudieförfattarna. Däremot behöver man inte bygga så många nya plankorsningar då vägnätet längs den gamla banvallen är anpassat till spårtrafik.
Vi ska väl tillägga att strategi B i stråkstudien innehåller samma sträckning som A från Malmö till Staffanstorp. Men där gör rälsen en avstickare till Linero i Lund för att därifrån ta sig till Dalby och Sjöbo. Lundaavstickaren blir en helt ny sträckning där man inte kan ta nytta av gamla banvallar och det gör alternativet dyrt. Plus att Sjöbo får vänta ännu längre än i strategi A. I strategi C finns Sjöbo överhuvudtaget inte nämnt.
Stråkstudiens samlade bedömning är att ingen av strategierna ger samhällsekonomisk eller företagsekonomisk vinst. Däremot ger strategi A och B bättre regional balans. Men framförallt ger järnvägsutbyggnaden en miljövinst då resandet flyttar över från bil till tåg.