Ny miljöavgift i Hemmstorp retar

De boende i sommarbyn Hemmestorps Boke vill slippa avgiften för den kommunala miljötillsynen av deras avloppsanläggning.
Sjöbo • Publicerad 25 februari 2003

Hemmestorpsborna misstänker att avgiften bara är ett nytt sätt att klå dem på mer pengar och undrar vad de egentligen får för skatterna. Tillsynsavgiften gäller alltså sommarbyns avloppsanläggning vars placering och kapacitet blivit en tvistefråga mellan kommunens miljöförvaltning och de boende. - Anläggningen har funnits i 30 år utan myndigheternas tillsyn, vi finner det märkligt att det plötsligt ska utövas tillsyn och tas ut en avgift, skriver ledningen för sommarbyns samfällighetsförening i ett ampert brev till miljöförvaltningen. För säkerhets skull har de skickat brevet för kännedom till kommunstyrelsen. Miljöinspektör Johan Kleman, som står som adressat på brevet, känner inte igen föreningens beskrivning av avgiften. - Ett nytt inslag i miljöbalken är att man betonar tillsynen. När det då gäller avgifterna för tillsynen så får kommunerna utforma dem som de vill. Då har vi utformat ett förslag som går ut på att man slopar timavgiften och övergår till en fast avgift. Vi har skrivit till alla berörda och begärt deras synpunkter på förslaget. Det är detta som samfällighetsföreningen reagerat på, säger Johan Kleman. - Jag tolkar deras brev som en begäran att slippa avgiften. Men jag saknar motiveringen till varför, tillägger Johan Kleman. I Hemmestorps Boke samfällighetsförening finns det 100 fastigheter, varav cirka 70 är permanentboende. Föreningen hävdar att man varje år investerar cirka 200 000 kronor i förbättringar av avloppsanläggningen. Man betonar att under dessa renoveringar låter man skicka avloppsvattnet till Sjöbo reningsverk där man får betalar 54 kronor kubikmetern för att bli av med avloppsvattnet. - Kommuninvånarna i Sjöbo tätort betalar cirka 17 kronor kubikmeter för vatten och avlopp, påpekar Hemmestorpsföreningen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.