Nya regler för val till sjuan upprör föräldrar
– Vi tänkte inte göra någon dramatik kring valen. Upptagningsområdena ska vara grunden, precis som det står i kommunallagen, säger Kent-Ivan Andersson (m), ordförande i familjenämnden.
– Alla har också rätt att välja skola fritt.
Däremot tas elever in på en annan skola än den de tillhör endast "i mån av plats".
Föräldrar känner sig nu lurade, och menar att de inte informerats om de nya reglerna för valen till sjuan. Förra året vid den här tiden fick Vollsjö- och Lövestadseleverna i femman och sexan en färgglad broschyr, där de uppmanades att välja mellan sex olika inriktningar och fyra olika skolor till det kommande läsåret. Elevernas förstahandsval skulle tillgodoses i största möjliga mån. Några veckor senare fick femmorna dock veta att deras val inte gällde, de skulle stanna kvar på sina gamla skolor ett år till. Och nu, när dessa elever går i sexan, är det inte samma fria val som gäller.
– Ända sedan förra året, när min son gick i femman, har han velat välja NO-inriktningen på Emanuelskolan. Där har hans äldre syskon gått, och där tycker han det verkar bra, berättar Anita Månsson, mamma i Piratenområdet.
Men när föräldrar och barn från Vollsjö och Lövestad kallades till möte på Färsinga i måndags, fick de ett annat besked.
– Vi fick veta att det fattats beslut om att vi ska tillhöra Färsinga, och där finns bara två inriktningar: musik och idrott, berättar Anita Månsson.
– Min son tyckte det verkade så osäkert om han tas in på Emanuel, att han nu väljer Färsinga, men ansöker om att få gå på en NO-inriktning där.
Någon garanti för att det blir en sådan finns dock ej. För mamman Anna Rasmusson kom beskedet om att Vollsjöeleverna tillhör Färsinga som en nyhet.
– Det är ingenting vi föräldrar har bl ivit informerade om, säger hon.
Anna Rasmussons son hade sedan han gick i femman bestämt sig för att välja den teknisk- praktiska inriktningen, som det gjordes reklam för förra året.
– Nu fick vi veta att den inriktningen läggs ner. Tidigare år har de olika inriktningarna presenterat sig med filmer och besök av lärare vid det stora föräldramötet inför höstens val. Så inte i år.
– Nu betonades att det inte handlar om profiler, som ska genomsyra allt arbete, utan "bara" om två timmar av ett visst ämne per vecka, säger föräldern Anita Månsson.
Valen till sjuan skulle vara klara redan den 2 mars, men både Anna Rasmusson och Anita Månsson berättar att denna korta betänketid vållade protester bland föräldrar på mötet - och därför förlängdes en vecka.
För ett år sedan talades det om att inriktningarna skulle ha olika lärstilar, och att inriktningen skulle genomsyra skolgången. Så är inte tanken längre. Men på Emanuelskolan tänker NO-laget fortsätta arbeta som tidigare.
– Vi tänker inte ändra vår inriktning till två timmars "elevens val", säger Cecilia Bjuggren, arbetslagsledare på Emanuelskolan.
– Det hela är betydligt allvarligare än så för oss. Det handlar om vårt arbetssätt, vårt pedagogiska koncept. Vi är bra på NO, och det genomsyrar allt vårt arbete, samtidigt som vi försöker tillgodose elevernas intresse som framkom vid förra årets val till sexan.
Enligt Cecilia Bjuggren är personalen "förvånad över de beslut som tas".
– Om man tar bort inriktningarna i dagens form, slår man undan benen för de barn som behöver den gruppgemenskap ett gemensamt intresse ger, säger hon.
Britt Risberg
0416-192 11
britt.risberg@allehandasyd.se