Nya Sandbäcksskolan tar form

När Sandbäcksskolans elever i Sjöbo kom tillbaka efter jullovet i går möttes de av en skola som tagit ytterligare ett steg i ombyggnaden.
Sjöbo • Publicerad 8 januari 2002

Fruktens och Kärnhusets alla elever fick börja med att flytta in i det nya husets andra våning - tillfälligtvis. Deras eget hus, det äldsta på hela skolan, ska byggas om under vårterminen. Och musiken flyttade in hos syslöjden, ovanför den provisoriska matsalen...

- Det känns bra att börja igen och träffa alla kompisar, även om man var lite trött på morgonen, sa Lykke Olsson i femman när hon åt årets första skollunch.

Många lokaler på Sandäcksskolan är nu i stort sett färdiga, men en hel del omflyttningar måste göras även under vårterminen. Inte förrän till hösten är den nya F-9-skolan helt inflyttningsklar.

Det mest iögonfallande på Sandbäcksskolan är nu den nya, höga byggnaden mitt på skolgården. Som en katedral reser den sig över skolgården för att visa hur 1970-talets barackskolor fått lämna plats för 2000-talets storslagna tankar. Invändigt präglas huset av ljus och rymd, med glasade väggar och full takhöjd på flera ställen.

Mediateket ska bli hjärtat i huset och med utsikt över alla böcker kommer elevkaféet att inredas en spiraltrappa upp - på en av balustraderna i bygget.

I dag används dock den stora lokalen till matsal, fram till dess att den nuvarande matsalen byggts om.

Det nya huset innehåller även rektorsexpedition, som dock ännu inte flyttat in i sina rätta lokaler. Vidare finns här fyra klassrum på ett bottenplan och fyra på andra våningen. Mellan rummen finns studietorg och två grupprum.

På bottenvåningen kan eleverna titta upp genom ett ovalt glastak som också bildar centrum i ovanvåningens studietorg.

För tillfället är dock glastaket igensatt med teckningar, eftersom ärarna använder bottenvåningen till personalrum och eleverna gärna samlas ovanför...

Under våren fortsätter ombyggnaden av skolans gamla A-del, som tidigare innehållit rektorsexpedition, matsal, Blomman och Bladet. Där ska den nya matsalen inrymmas samt lokaler för slöjd, NO och teknik. Dessutom byggs det äldsta skolhuset (mot Västergatan) om.

- Exakt hur de nya lokalerna ska användas vet vi ännu inte, säger Per Hasselgren. Vi har kommit fram till vilka mål vi vill uppnå på skolan och nu ska vi bestämma oss för hur vi ska nå dit.

När Sandbäcksskolan blir en F-9-skola (F-8 det första året) kan även den nuvarande organisationen göras om.

- Det är inte säkert att barnskolan ska innhålla F-2-klasser. Det kan bli F-3, eller F-1...

- Det är inte heller säkert att vi fortsätter med åldersintegrering. Huvudsaken är att vi arbetar individanpassat, med ett stort elevinflytande, och det kan man göra även på andra sätt, säger Per Hasselgren.

Sjuan, åttan och nian ska hakas på de övriga klasserna på ett naturligt sätt.

- Det krävs ju andra lärare till de högre årskurserna, men lärarbytena ska ske successivt, redan från fyran och femman för att klassen inte ska få en massa nya lärare på en gång.

Personal och elever har nu en rad möten och diskussioner framför sig och under våren ska den nya organisationen ta form.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.