Nya tjänster behövs – men då krävs att äldreboende läggs i malpåse
Sju miljoner kronor finns att disponera i och med att Blentarpsgården åtminstone för närvarande läggs i malpåse.
Men innan vård och omsorg bestämmer sig för att anställa biståndshandläggare och arbets- och fysioterapeut vill de först avvakta beslutet i förvaltningsrätten.
– Det här är nya tjänster som behövs. De har inte fått någon utökning på flera år eftersom det i stället gått till hemtjänst, säger Gunilla Lynghed, administrativ chef på vård- och omsorgsförvaltningen.
Dessutom krävs en förstärkning av grundbemanningen inom såväl de särskilda som lss-boendena.
Skulle förvaltningsrätten finna att beslutet om att lägga Blentarpsgården i malpåse på något sätt är felaktigt kan en lång process följa. Till exempel kan kommunen överklaga och blir utslaget åt andra hållet kan även det åtföljas av överklagande.
– Vi måste leva efter det som gäller. Blir det ingen besparing på sju miljoner får vi ta upp frågan om internbudgeten igen, säger Berit Lundström (M), ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Förvaltningschef Eva Gustafsson instämmer och säger att de tittat på olika lösningar.
– Men ingen av oss har kommit på något annat för att finansiera de sju miljonerna.
I nuläget finns det sju boende kvar på Blentarpsgården. Tanken från början var att alla skulle ha flyttat till jul men i och med överklagandet har kommunen tillåtet att personer bor kvar.
Men Eva Gustafsson säger att de efter helgerna ska ta ställning till hur de ska göra. De boende kan mycket väl flyttas ändå om ett avgörande i förvaltningsrätten drar ut på tiden.
Hyran för Blentarpsgården på runt 2,3 miljoner kronor årligen ligger dock kvar då kommunen vill kunna starta upp boendet igen om det behövs fler platser.
Berit Lundström säger att budgeten för vård och omsorg nästa år inte innehåller några direkta satsningar. Bedömningen är att det råder ett fortsatt ansträngt ekonomiskt läge.
Blir det bättre för vårdtagarna under nästa år?
– Det blir ungefär samma som nu men vi har täckning för våra kostnader, svarar Berit Lundström.
– Vi undviker att det blir sämre, konstaterar Gunilla Lynghed.