Nytt arbetssätt visades genom teaterpjäs
Det var precis vad ett antal anställda inom äldrevården i Sjöbo gjorde i går eftermiddag i Ängsgårdens källare, tillfälligt riggad som vårdbehövande "Oskars" enkla tjäll.
Ett antal vårdanställda har i två års tid jobbat med ett projekt som heter "Ett gott liv varje dag". Projektet går i korthet ut på att verksamheten ska vara vårdtagarstyrd och inte personalstyrt.
Projektet finansieras med EU-kompetenspengar och personalen har utbildats vid åtta tillfällen av en konsult från ett utbildningsföretag.
Teaterpjäsen har snickrats ihop av de tolv vårdanställda som under en tid jobbat på detta nya mer flexibla arbetssätt.
Pjäsen visades först för en allmän publik på vårdmässan i Malmö i förra veckan. Då fattade man beslutet att arbetskompisarna i Sjöbo skulle få några specialvisningar.
Pjäsen är rolig, men samtidigt har den en allvarlig grund. Genom att vara mer flexibel mot den påhittade vårdtagaren Oskar så kan man uppfylla hans önskemål bättre. De skådespelande undersköterskorna lyssnar, justerar scheman, tar del av Oskars tankar om väder och vind och ger honom kort och gott ett gott liv. För att konkret visa skillnaden mot dagens hårt schemastyrda arbetssätt spelar vårdskådisarna upp en rad sketcher.
Oskar ska ha frukost klockan nio och hans invändning att han, före detta lantbrukare som han är, åt frukost redan klockan sex tar undersköterskan "Gudrun" inte hänsyn till. Det står ju "frukost kl 09.00" i hennes schema.
Inte heller Oskars stilla önskan om att få gå ut i friska luften med Gudrun i stället för att hon ska städa, biter på Gudrun.
- Gå ut!? Promenader står det inget om i biståndet, kontrar Gudrun. Med det nya arbetssättet tar sig Gudrun tid att gå ut med Oskar och beundra hans trädgård. Städat har Oskar själv gjort tidigare.
- Vi har gjort de här förändringarna i arbetssättet utan några personalförstärkningar. Vi har använt tiden rätt helt enkelt, förklarade Ulla Buhre, en av deltagarna i projektet.