Nytt bygglovför telemast

Trots de starka protesterna mot telemasten vid Lövestads skola ger inte byggnadsnämnden vika.Nämndens arbetsutskott vill åter ge bygglov för masten - denna gång på den plats där den verkligen byggts.
Sjöbo • Publicerad 26 april 2002

Dessutom anser politikerna att den överklagan som 200 föräldrar och Lövestadsbor undertecknat bör avslås. I början av april förra året gav byggnadsnämnden i Sjöbo klartecken till en telemast på skolgården i Lövestad. Eftersom kommunen var markägare hade lovet inte lämnats på remiss till barn- och utbildningsnämnden. Däremot hade de närmaste grannarna fått yttra sig. Men telemasten, som bland annat ska underlätta bredbandsuppkopplingen på skolan, väckte stark oro bland föräldrar till barn i Lövestad skola. Marja Ritola lät inte sitt barn fortsätta i förskolan, och 200 personer skrev under en protestlista. De krävde där att länsstyrelsen skulle upphäva bygglovet. Länsstyrelsen har ännu inte tagit ställning i frågan. Först ska byggnadsnämnden yttra sig, och allt tyder på att byggnadsnämnden rekommenderar länsstyrelsen att avslå överklagan. Det anser nämligen nämndens arbetsutskott, som motiverar sin ståndpunkt med Statens Strålskyddsinstituts utredningar. Däremot säger inte byggnadsnämndens arbetsutskott något om att föräldrarna inte skulle vara behöriga att överklaga bygglovet. Det var också föräldern Marja Ritola som upptäckte att Europolitans (numera Vodafones) telemast inte hade rests på den plats som gällde i bygglovet. När byggnadsnämnden kontrollerade saken, visade det sig att masten hade fått en annan placering - något som antogs bero på ett missförstånd mellan mastbyggarna och kommunen. Teleservice Bredband AB, som står för mastbygget, har därför ansökt om ett nytt bygglov, denna gång med den rätta placeringen på skolgården inritad i ansökningshandlingarna. Byggnadsnämndens arbetsutskott anser att ändringen bör tillstyrkas. Byggnadsnämnden fattar de avgörande besluten i båda frågorna den 7 maj.

Britt Risberg britt.risberg@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.