Nytt galleri satsar på barnen

Sjöbo skall få ett nytt galleri. Det är Peter Carlsson, bördig från Norrköping och lärare till yrket, som skall öppna Galleri Linn på Västergatan 6 .
Sjöbo • Publicerad 16 januari 2002

.

Galleriet har fått namn efter Peters dotter och första vernissagen planeras till början av februari.

- Det blir en barnvernissage där jag visar barnkonst. Den obligatoriska drinken och tilltugget byts ut mot saft och bullar, berättar Peter.

Han ämnar satsa mycket på barn och konst. Galleriet skall innehålla en bildverkstad där barn får uttrycka sig som de vill. Allmänheten (det vill säga barnen) skall bjudas in liksom dagisbarn. Men även äldre barn skall få en chans till bildskapande hos Galleri Linn.

- Jag skall bjuda in högstadiebarn från Färsingaskolan. Efter 17 år som lärare vet jag att man inom skolan dragit ner kraftig på timmarna för bildskapande. Det tycker jag är fel och vill därför göra något åt situationen, säger Peter.

Vuxenkonsten är inte portad på Galleri Linn.

- Nej jag vill visa vuxenkonst som är lite kontroversiell, konst med spets. Lokala förmågor är välkomna.

Peter har nyligen flyttat hit från Norrköping och söker nu lärarjobb. Samtidigt jobbar han med att färdigställa lokalen och ragga sponsorer till verksamheten. Förhoppningsvis är allt målat och klart till lördagen den 2 februari då det blir barnvernissage.

- Vuxenkonst är ju inte så kul för barnen, så därför tänkte jag att de skulle få sin egen utställning. Jag hoppas så klart på stor uppslutning.

Galleriet ligger bredvid Gretas Presentbod på Västergatan.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.