Nytt skyddsavstånd på 500 meter föreslås
Ja det kan till och med bli kortare avstånd under mycket speciella omständigheter.
Kommunstyrelsens arbetsutskott diskuterade frågan på sitt möte i onsdags och man beslöt att föreslå lättnader i regelverket.
Vid diskussionen hade kommunledningen ett underlag som två tjänstemän tagit fram.
Tjänstemännens slutsats är att varje vindkraftsetablering måste behandlas för sig och de unika förhållandena på platsen måste noggrant redovisas.
De konstaterar också att ett eller flera stora vindkraftverk vanligtvis inte kan placeras närmare bostäder än 500 meter.
Men 500 metersregeln ska inte ses som ett absolut krav.
Kan den som vill bygga vindkraftverk med en detaljplan, en miljökonsekvensbeskrivning och en landskapsanalys visa att påverkan på omgivningen är acceptabel, ja då kan man tänka sig skyddsavstånd under 500 meter.
Den nuvarande vindkraftspolicyn antogs av fullmäktige år 2002 och den ledde nästan genast till kontroverser med hugade vindkraftsbyggare och tillämpningsproblem för miljö- och byggnadsnämnden. 1 000-metersregeln var en av de mest kritiserade reglerna i policyn. Den säger att minst 1 000 meters skyddsavstånd gäller mellan bostadshus och vindkraftverk. I praktiken blev den en fet bromskloss för all vindkraftsutbyggnad i kommunen.
Miljö- och byggnadsnämnden begärde en översyn av policyn våren 2007. Då handlade det om att nämnden fått fler och fler byggansökningar om små och medelstora vindkraftverk. Nämnden ville ha vägledning.
Frågan hamnade på fullmäktiges bord som dock sommaren 2007 i en superjämn votering röstade ner kravet på komplettering.
Sedan kom klimatdebatten.
Just landskapsaspekten får stor plats i tjänstemännens underlag. Man konstaterar att ett stort vindkraftverk kan förändra landskapet över en dag.
Snurrorna får inte konkurrera med kyrktorn och därför bör skyddsavståndet till dessa vara 700 meter, anser utredarna.
Vindkraftsverkens form bör vara enkel och smäcker och färgen helst vit med brytning mot grått.
Helst vill utredarna se grupperingar av vindkraftverk, det ger bättre totalekonomi och förhållandevis mindre miljö och landskapspåverkan.