Annons

Oenighet om flyktingmottagning ledde till uppsägning

Stefan Bietkowski, samordnare för projektet Vägskälet, har sagt upp sig. Bakom uppsägningen ligger stora samarbetssvårigheter mellan honom och den trio tjänstemän som är ansvariga för flyktingmottagningen. Arbetsmarknadssamordnare Lisbeth Göransson, förste socialsekreterare Kirsten Junker och Georg Karlsson, rektor på Komvux.
Sjöbo • Publicerad 9 juli 2002

Vägskälet är ett projekt som vänder sig till personer, bland annat flyktingar, som har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden. Som samordnare för projektet har Stefan Bietkowski varit intimt förknippad med mottagningen av de flyktingar som kommit till Sjöbo. Han har också hoppat in som integrationssamordnare under Mirjana Necevskas sjukskrivning. Den främsta anledningen till att Stefan Bietkowski sagt upp sig är de samarbetssvårigheter som funnits mellan honom och de ansvariga för mottagningen. - Vi hade olika uppfattningar om hur arbetet skulle gå till. Jag trodde att jag skulle ha mer frihet att utforma verksamheten, men det insåg jag snabbt att jag inte hade. Sjöbo kommun är hierarkisk och toppstyrd. Man ska foga sig och vara lydig. I längden blev det ohållbart att fortsätta, säger Stefan Bietkowski. Lisbeth Göransson vill inte kommentera Stefan Bietkowskis uttalanden om samarbetssvårigheter. - Jag har pratat med Stefan om de här sakerna och vi har även diskuterat det inom organisationen. Tyvärr har vi inte kommit fram till någon lösning och vi vinner inget på att fortsätta diskussionen i media, säger hon. Stefan Bietkowski är också missnöjd med den taktik Sjöbo kommun använt sig av för att integrera flyktingarna i kommunen. En taktik som enligt Stefan Bietkowski går ut på att man ska "tysta ner" mottagandet och, med tanke på Sjöbos historia i frågan, behandla flyktingarna som vilka nyinflyttade som helst. Något som inte alltid fungerar. - Jag vill inte kritisera deras välvilja och de försöker verkligen få flyktingarna att trivas. Men det är en stor sak att ta emot flyktingar och man måste satsa ordentligt. Det är inte så lätt för flyktingar att komma till en liten svensk kommun med den slutenhet som ofta finns. Jag tror inte att man riktigt har förstått att det krävs en hel del för att integreras i Sjöbo, säger Stefan Bietkowski som har efterlyst en rejäl handlingsplan från kommunens sida. Lisbeth Göransson håller inte med om att kommunen inte gjort tillräckligt för att integrera flyktingarna i kommunen. - Vi har lagt upp ett program som följer Integrationsverkets riktlinjer. Där utgår vi från att de som kommer hit är handlingskraftiga personer med resurser att tillföra något, men att de saknar vana av att bo i Sverige och kunskaper om det svenska samhället. Målet är att de ska få de kunskaperna här och sedan bli självförsörjande. Vi har haft mycket kontakt med Integrationsverket om mottagningen och inte fått någon kritik från deras sida, säger hon. Kommunalrådet Stefan Lundgren (m) säger att det inte finns någon ambition från kommunens sida att försöka "tysta ner" mottagandet. - Nej, absolut inte. Vår inställning är att flyktingarna ska känna sig lika välkomna som vem som helst och inte få någon särbehandling. Men de ska givetvis få stöd utifrån de behov de har, säger Stefan Lundgren.

Andreas Mårtensson andreas.martensson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons