Offer i knivbråk får 74 000 kronor i skadestånd

De åtta som på tisdagen dömdes för inblandning i knivbråket i Sjöbo i september måste betala drygt 125 000 kronor i skadestånd till de fem målsägarna.
Sjöbo • Publicerad 21 februari 2002

Störst skadestånd får den 19-åring som höggs med kniv under bråket. Han får ett skadestånd på 74 000 kronor, varav 53 000 kronor från den 20-åring som av hovrätten befanns skyldig till den grova misshandeln. Av skadeståndet avser 65 000 kronor kränkning och 4 000 kronor sveda och värk i samband med misshandeln i lägenheten. En del av skadeståndet betalas solidariskt av flera av de inblandade. 19-åringen får dessutom ersättning med 5 000 kronor för misshandeln vid det inledande bråket i videobutiken. Lägenhetsinnehavaren som hotades med kniv får 22 000 kronor i skadestånd, varav 10 000 för grovt olaga hot, 10 000 för grovt hemfridsbrott och 2 000 för sveda och värk. Två målsägare, som även de hotades i lägenheten, får vardera 12 000 kronor i skadestånd. Den kamrat till 19-åringen som också blev misshandlad under bråket vid videobutiken får ett skadestånd på 6 500 kronor Att hovrätten har en så annorlunda bedömning än tingsrätten, som valde att fria sju av de åtta tilltalade, är något som överraskar deras försvarare. Jörgen Malmunger, som försvarade den 25-åring som dömdes till tio månaders fängelse för bland annat misshandel och olaga hot, är förvånad. - Ja, jag måste säga att jag känner en viss förvåning över att hovrätten ändrar domen så drastiskt. De har värderat målsägarnas tillförlitlighet på ett helt annat sätt än tingsrätten, säger han. Malmunger säger sig vara besviken över att hans klient och de övriga tilltalade inte anses lika trovärdiga som målsägarna. - Under förhandlingarna visade vi på flera märkliga förhållanden i målsägarnas berättelser. Därför är jag naturligtvis förvånad över att hovrätten ger dem högre trovärdighet, säger han. Jörgen Malmunger har ännu inte bestämt sig för om han ska överklaga domen till Högsta domstolen. - Det är klart att jag funderar på det. Men man ska ha klart för sig att chansen att få prövningstillstånd i Högsta domstolen är liten. Därför har den här domen mycket stor betydelse, säger Jörgen Malmunger.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.