Ökat hjälpbehov spräcker socialens budget

Redan nu kan socialnämnden se att 2002 års budgetpengar till så kallad LSS-verksamhet och individ- och familjeomsorg inte kommer att förslå.
Sjöbo • Publicerad 24 mars 2002

Det framgår av verksamhetsberättelsen för 2001 som socialnämnden behandlade på sitt senaste möte. Förklaringen är att LSS-verksamheten växte dramatiskt i fjor höstas och den verksamheten tog man med sig till 2002. LSS betyder Lagen om Särskilt Stöd till äldre och den är som namnet anger lagstyrd. Åt detta kan socialnämnden inte göra ett dugg, om man inte vill bryta lagen vill säga. -I delårsrapporten i augusti i fjor angav vi ett förväntat underskott på drygt en miljon, men det slutade på 1679000 kronor och det är framförallt kostnadsökningen inom LSS-verksamheten under hösten som spädde på underskottet. Nämnden ser en tydlig fara för budgeten 2002, säger Christine Gärdebring, sekreterare i socialnämnden. Inför den närmaste framtiden kan socialnämnden se att antalet äldre fortsätter att öka och därmed vårdtyngden. Mot den bakgrunden spår man att budgetpengarna inte räcker till i år. Samma sak är det med individ- och familjeomsorgen. Här angav man i delårsrapporten i augusti 2001 ett förväntat underskott på drygt 2,7 miljoner. Fyra omedelbara omhändertaganden plus placeringar på utredningshem under hösten gjorde att kostnaderna sköt i höjden och slutade på ett minus på 4259000 kronor. Även dessa kostnadsökningar släpar man med sig in i årets budget. -Antalet anmälningar som berör barn och ungdomar fortsätter att öka, skriver socialnämnden i sin verksamhetsberättelse. Svårighetsgraden i en del av dessa ärende är hög och kräver långvariga insatser. Det råder brist på institutionsplatser, väntetiderna är långa och det är svårt att rekrytera kvalificerade familjehem vilket leder till kostsamma lösningar med ett sämre resultat, konstaterar nämnden. Men de sociala myndigheterna sitter inte med armarna i kors. När det gäller individ- och familjeomsorgen skall man pröva nya metoder för att kunna fullgöra kommunens skyldigheter. Bland annat vill man utveckla öppenvården för barn och vuxna på hemmaplan, man skall försöka hitta nya former för öppenvård för missbrukare och öka samarbetet med arbetsförmedlingen och försäkringskassan.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.