Annons

Omstridd regel inte poppis på högsta ort

Sjöbo och Vellinge är de Skånekommuner som har sämst rykte i vindkraftsammanhang hos Statens energimyndighet.
Sjöbo • Publicerad 28 mars 2007
Sjöbo har förvisso få vindkraftverk. Men dessa tre som finns i Assmåsa är kraftiga och leder till att Sjöbo trots allt hamnar högt när det gäller såld vindkraftsel till företaget Eon. BILD: Anette sjöstrand
Sjöbo har förvisso få vindkraftverk. Men dessa tre som finns i Assmåsa är kraftiga och leder till att Sjöbo trots allt hamnar högt när det gäller såld vindkraftsel till företaget Eon. BILD: Anette sjöstrandFoto: 

För Sjöbos del är det 1 000-metersregeln i vindkraftspolicyn som spökar.

Regeln dyker upp som ett måste i alla detaljplaner som kommunen kräver in av intresserade vindkraftsbyggare.

Annons

Detta har i flera år lagt en död hand över all utbyggnad av vindkraft, då det visat sig näst intill omöjligt att hitta platser där det skiljer en hel kilometer mellan ett planerat verk och närmaste bostadshus. Skåne är som bekant tättbebyggt och Sjöbo utgör inget undantag. underlätta

Tvärtemot Sjöbos hållning så har viljan ökat hos riksdag och regeringar under senare år för att underlätta för förnyelsebara energikällor.

Oron över växthuseffekten, ett ökat intresse från industrin att satsa i vindkraft samt höga elpriser har så klart bidragit till denna ambition.

Den återspeglar sig exempelvis i ändringar i miljölagarna. Tidigare krävdes anmälan till kommunen för vindkraftverk mellan 125 kilowatt (KW) och en megawatt (MW). Nu är övrre gränsen satt till 25 MW, vilket medför att ett större antal verk inte behöver tillstånd från länsstyrelsen utan det räcker med anmälan till kommunen. Detta har man gjort från statens sida för att snabba på hanteringen av vindkraftsbyggen.

Givetvis måste även verk under 25 MW ha bygglov och miljöprövas. Energimyndigheten har på riksdagens uppdrag tagit fram ett antal områden som anses vara av riksintresse för vindkraft, plus ett antal kriterier. För Skånes del handlar det om cirka 270 områden som bedöms kunna hysa sju eller fler verk.

– 1 000-metersregeln stämmer inte med våra kriterier. En kommun har förvisso planmonopol, men detta handlar inte om kommunal planering. Det är upp till oss som central myndighet att lägga fast kriterierna, säger Karl Ivan Stahl på Energimyndigheten i Eskilstuna.

– Vi på Energimyndigheten går inte ner på kommunnivå utan lägger oss på länsnivå. Vi har ambitionen att i görligaste mån behandla alla län på ett likartat sätt. Visst kan man lägga lokala aspekter på det enskilda fallet, men 1 000-metersregeln går definitivt inte ihop med riksintresset.

Det är länsstyrelsen, som hjälper Energimyndigheten med att hämta in synpunkter från Skånes kommuner på riksintresseområdena. När Sjöbo gav sin synpunkt framhöll man mest sin 1 000-metersregel.

Länsstyrelsen har rätt att göra regionala anpassningar av kriterierna. Man har till exempel undantagit naturreservat och sjöar. När det gäller skyddsavstånd mellan bostadshus och vindkraftverk vill Energimyndigheten ha en 400-metersgräns runt tätorter. Men länsstyrelsen anser att 400 metersgränsen ska gälla även enskilda bostadshus. Det skiljer alltså 600 meter mellan Sjöbos och länsstyrelsens uppfattning. – Vi förstår mycket väl Skånes speciella situation, att det är så tättbebyggt. Men Skåne kan samtidigt det där med vindkraft så det borde inte vara något problem med riksintresseområdena. Men så finns det några kommuner, Sjöbo och Vellinge, som inte begriper vindkraftens värde, säger Karl Ivar Stahl.

Energimyndighetens riksintressekartor anger bruttoområden. För att få en uppfattning om hur många vindkraftverk med 400- meters gräns Sjöbos riksintressekarta kunde rymma bad YA länsstyrelsens miljöavdelning göra en beräkning. Man kom fram till den chockerande siffran 300 verk!

Annons

Men miljöavdelningen betonar med blytyngd att 300 verk bara är en teoretisk beräkning. Detta handlar inte om verklig planering där massor med hänsyn till allt möjligt måste tas. Ingen skulle få för sig att förorda så många verk i en kommun.

Men samtidigt ger siffran 300 en fingervisning. Bara tio procent av denna teoretiska modell ger 30 verk. I dag har Sjöbo fyra....

Plus att Sjöbo har ett flertal små och stora verk i pipelinen, om man så uttrycker det. På senare tid har vi i YA berättat om att det återigen börjar trilla in nya bygglovsansökningar från företag som vill bygga vindkraft i kommunen. Spelar då Sjöbo ensamt i vindkraftens gärdsgårdsserie? Nja, både ja och nej. De tre verken i Assmåsa är så kraftiga att Sjöbo hamnar högt i företaget Eons ranking av kommuner som säljer mycket vindkraftsel. Men numerären, fyra verk (tre i Assmåsa, ett i Vanstad), placerar Sjöbo långt ner på listan.

YA ringde återigen upp länsstyrelsen och bad deras IT/GIS-sektion att summera antalet befintliga verk i de tio kommunerna Ystad, Skurup, Simrishamn, Sjöbo, Tomelilla, Hörby, Eslöv , Lund, Trelleborg och Kristianstad. Det visade sig att den senaste uppdateringen gjordes den 14 december i fjor och då var summan 131 verk (se grafik). Flest har Eslöv. Ystad och Kristianstad ligger bra till, Hörby ligger sämst till med två verk .

Leif Möller

0416-192 12

leif.moller@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons