Annons

Omstridd tomtmar vid Orebadet

Sjöbo • Publicerad 16 maj 2005

Innan man börjar bygga på den omstridda tomten vid Orebadet behövs en detaljplan.

Det slår teknik- och fastighetsförvaltningen fast.

Annons

" Bygger man nära Sjöbo och förtätar ett område bör det göras en detaljplan, säger förvaltningschefen Kjell Axelsson. Kommunikationerna mot Oran måste till exempel tryggas och göras säkra.

Den 2 hektar (20 000 kvadratmeter) stora markbiten som ska köpas av Anders Malmqvist vållade strid i kommunstyrelsen. Marken har plats för cirka 10-12 tomter. Malmqvist planerar att bygga en villa på området som ligger öster om badet och söder om Tolångavägen. Först beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott att utnyttja sin förköpsrätt till marken och sedan ta initiativ till att bygga fler bostäder.

När ärendet avgjordes i kommunstyrelsen beslutade man att dock inte utnyttja sin förköpsrätt. Två moderater valde att lägga ner sina röster. Men kommunalrådet fick dock tillräckligt stöd för sin linje. Ärendet avgjordes med åtta röster mot fem för att avstå kommunens rätt till förköp.

" Det vore olyckligt om man börjar bygga utan detaljplan, skriver teknik- och fastighetsförvaltningen till miljö- och byggförvaltningen. Vid en detaljplan kommer olika motstående intressen att uppmärksammas och sedan görs en sammanvägning av dessa. Teknik- och fastighetsförvaltningen frukar att problem kan uppstå i efterhand då krav reses på belysning, gångbanor, bullerdämpning och andra åtgärder som kommunen då får betala.

Förvaltningen vill att en enda utfart görs från området till Tolångavägen eftersom de befintliga utfarterna redan i dag är ett problem.

Tidigare har det riktats kritik mot säkerheten på Tolångsvägen.

" Det är också rimligt att samma förutsättningar gäller för alla tätortsnära områden, säger Kjell Axelsson.

Och menar att det är vanligt att detaljplaner görs vid nybyggnation i områden intill större vägar och tätorter.

Gert Ljungqvist

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons