Annons

Oro efter nattliga rånen – polisens råd: Det här kan du göra

Efter två nattliga rån, i en bostad och på ett LSS-boende, är det naturligt att känna oro. Det säger Mikael Svensson, kommunpolis i Tomelilla.
Tomelilla/Sjöbo • Publicerad 20 december 2018
Natten till torsdagen rånades ett LSS-boende för ungdomar i Fränninge, natten dessförinnan var det ett äldre par i Brösarpstrakten som drabbades.
Natten till torsdagen rånades ett LSS-boende för ungdomar i Fränninge, natten dessförinnan var det ett äldre par i Brösarpstrakten som drabbades.

Kommunpolisen Mikael Svensson är förvånad över rånarnas tillvägagångssätt.

– Det här är inget vi är vana vid, med gärningsmän som beter sig på detta vis, säger han.

Annons

I båda fallen har tre gärningsmän tagit sig in i byggnaderna och därefter bundit offren, vilket gjort att det dröjt innan de har kunnat larma polis. Att rånen inträffat så pass nära varandra – inom en knapp mils radie – och att tillvägagångssätten liknar varandra gör att polisen nu utreder om händelserna har ett samband.

Mikael Svensson menar att det är naturligt att känna oro om man bor i närheten av brottsplatserna.

– Vem som helst kan ju känna den oron, även om sannolikheten inte är så stor att man drabbas.

Om man ändå vill vara förberedd på ett rån så ger Mikael Svensson ett tips:

– En grej man kan göra är att man har sin mobil i närheten och att man snabbt kan slå 112, då kommer man alltid fram på larmnumret nästan omedelbart. Man kan inte sitta i telefonkö när någon håller på att ta sig in i ens hem. Lägg telefonen på något ställe, även om du inte hinner prata så hör larmoperatören vad som är fara å färde. Ringer du upp från en mobiltelefon så ser de också positionen. SOS kan avlyssna under tiden.

Han har än så länge inte fått några samtal från oroliga medborgare.

– Man har kanske delat det med andra familjemedlemmar istället. Det kan också vara bra att man pratar grannar emellan och ser till så att någon håller uppsikt över ens hus.

En förundersökningsledare leder arbetet och utredningen har också förstärkts med en spaningsledare. Några extra resurser är inte aktuellt – än.

– Om det fortsätter kommer vi att begära hjälp, säger Mikael Svensson.

Liv Akne
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons