Osäkert för folktandvården

Folktandvården på Västergatan i Vollsjö har inte haft vuxentandvård det senaste året. Detta sedan den dåvarande tandläkaren plötsligt sade upp sig.
Sjöbo • Publicerad 19 februari 2003

Huruvida det blir någon folktandvård i Vollsjö överhuvudtaget framöver återstår att se. Region Skånes tandvårdsnämnd ska utreda hela Skånes folktandvård. Någon gång i maj räknar man med att ha funderat färdigt. Därefter får fullmäktige i Region Skåne besluta i frågan. - Vi vill på vårt möte den 7 mars fastställa kriterier för var folktandvården ska finnas i Skåne i ett längre perspektiv. Utredningen beräknas bli klar i maj och den får visa bland annat om folktandvården i Vollsjö ska bibehållas, säger Monica Lundgren (s), ordförande i tandvårdsnämnden. Hon menar att man i långa loppet inte kan behålla mottagningar som inte är lönsamma. Dessutom har folktandvården rekryteringsproblem. Men istället för att då begära en utredning som mynnar ut i en lista med nerläggningsobjekt så vill tandvårdsnämnden, som sagt, skapa kriterier för den framtida folktandvården. De registrerade vuxna patienterna i Vollsjö som hör av sig och vill ha tandvård hänvisas till Sjöbomottagningen. Några automatiska kallelser skickas inte ut. Barntandvården upprätthålls två dagar i veckan till och med april då den nuvarande tandläkarens vikariat går ut. Därefter får man lösa även barntandvården i Sjöbo. Rekryteringsproblemen , osäkerhet om kommande politisk viljeinriktning och svagt patientunderlag gör att klinikchef Jan Petersson på Sjöbo folktandvård i dag inte kan lova att det snart blir tandvård fullt ut på Vollsjömottagningen. - Kanske kan vi bedriva verksamhet till 75 procent, det är en lönsamhetsfråga. Men ytterst är det här en politikerfråga, säger Jan Petersson och hänvisar till Monica Lundgren. Jan Petersson tillägger att om det blir kris och många vuxna patienter hör av sig så kan man som en sista utväg använda en mobil enhet och köra till Vollsjö. - När det gäller barntandvården kommer vi i april att ha gått igenom alla barnens tandhälsa så för den gruppen har vi lite tid på oss att lösa problemen. Monica Lundgren andas en svag kritik för att Sjöbokliniken inte informerat de registrerade patienterna om hur läget var. - Jag tycker rent principiellt att patienter som inte blivit kallade på länge borde få reda på varför, säger hon. Att man inte kallat de registrerade patienterna förklarar Jan Petersson med att man inte visste hur det skall bli framöver. - Men vi ska gå ut med information så fort vi vet mer, den kommer i mars eller april. De som dristar sig till att gå in på internet för att få besked blir inte mycket klokare. Så här står det om Vollsjömottagningen: - Vi är en liten klinik som är annex till Sjöbokliniken. Vi har öppet tisdagar och torsdagar och då arbetar en tandläkare och två tandsköterskor här. Är då internetuppgifterna gamla? YA frågade Thomas Lundqvist, ekonom hos Folktandvården Skåne i Lund. - Nej absolut inte. Våra webbsidor är sprillans nya. De uppdaterades för bara några dagar sedan.

Leif Möller leif.moller@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.