Osäkert om pengar till kultur för unga

Kultursekreteraren Sara Henriz är frustrerad över att de saknas en finansierad handlingsplan för kulturupplevelser för barn- och ungdomar i Sjöbo kommun.
Sjöbo • Publicerad 18 oktober 2007
Kultursekreteraren I Sjöbo Sara Henriz efterlyser finansierad kulturplan. arkivbild: Mark Hanlon
Kultursekreteraren I Sjöbo Sara Henriz efterlyser finansierad kulturplan. arkivbild: Mark HanlonFoto: 

– Samarbetet med skolan om barnkulturupplevelser försvåras genom att det inte finns en avsatt budget, säger Sara Henriz.

I närliggande kommuner är det bättre förspänt. I Simrishamn har man kulturgarantin och i Tomelilla startade nyligen barnkulturspåret som garanterar alla barn från förskolan och uppåt chansen att få ta del av minst en kulturupplevelse om året. – Utan öronmärkta pengar blir det upp till varje arbetslag i skolan att få i hop pengar för att köpa in kulturupplevelser, säger hon.

– Det blir både ojämlikt och hindrar gemensamma satsningar och möjlighet att bredda spektrat, säger Sara Henriz.

Hon påpekar också att med en avsatt summa kunde hon styra kultursatsningar så att det täckte alla åldersgrupper. För över ett år sedan utredde kultur-, turism och fritidsnämnden (ktf) en kulturplan som skulle garantera alla barn i förskolan och grundskolan en viss mängd kulturupplevelser.

Tanken var då att familjenämnden också skulle diskutera garanterad barnkultur utifrån kulturplanen och eventuellt anta den.

Men den fastnade på familjenämnden.

– Det som lades fram var innehåll utan finansiering och det ville vi ju först ha innan vi antog den, säger Eva Liljekvist Borg, chef för familjeförvaltningen. Men det ska bli ändring nu när budgeten är lagd.

– När vi nu fått budgetramar för 2008 har jag, ktf-chefen Bo Odén och Kjell-Arne Olsson (m), ordförande i ktf-nämnden bestämt att vi ska träffas och hitta gemensamma lösningar på finansiering. Det är viktigt, säger Eva-Liljekvist Borg.

Utsikterna till någon större kulturupplevelsebudget verkar dock inte vara så stora.

– Nä, i budgeten finns det inga avsatta medel och vi har ju fått minskade anslag för 2008. Men ytterst är det upp till politikerna att besluta, säger Eva-Liljekvist Borg.

Åsa Liliefeldt Lundström

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.