Annons

Övedskloster medges untantag från allmänna arvsregler

Övedsklosters gods kommer inte att splittras. Slottet, konstsamlingarna, parken och alléerna från 1700-talet anses så värdefulla att regeringen beslutat låta Övedskloster fortsätta som fideikommiss. Detta trots att fideikommissen egentligen ska avvecklas, enligt en lag som stiftades redan 1963.
Sjöbo • Publicerad 16 oktober 2002
Hans Ramel är nöjd med regeringens beslut. Bild: Bass Nilsson
Hans Ramel är nöjd med regeringens beslut. Bild: Bass NilssonFoto: 

Regeringens beslut betyder att godset inte får splittras så länge Hans Ramels son, Otto Ramel, lever. Det betyder också att staten inte kan ta över den kända konstsamlingen i slottet, de la Gardieska samlingen. - Både Madeleine och jag är väldigt glada över beslutet, vi är glada över att Övedskloster får fortsätta som tidigare. Vi tror också att Bygge-Hans och Amalia Beata skulle glädja sig i sina gravar, säger Hans Ramel. Det var Hans Ramel, Bygge-Hans kallad, och hans hustru Amalia Beata Lewenhaupt som lät anlägga Övedskloster i slutet av 1700-talet. De beslutade också att godset skulle gå från generation till generation utan att delas upp. Den äldste sonen skulle alltid ta över som fideikommissiare, medan de andra barnen inte kunde ställa några anspråk på godset. "Egendomarna ska bliva osöndrade och får inte belånas, avhändas eller upplåtas", hette det i testamentet från 1766. Och så har Övedskloster levt vidare, i århundrade efter århundrade, utan att styckas mellan syskon. Förutom själva slottet och markerna runt omkring blev också möblerna i de "sex vackraste rummen" en del av fideikommisset. Och i slutet av 1800-talet beslutade en barnlös, konstsamlande morbror att testamentera sina ägodelar till Övedskloster. Det var Axel de la Gardie, och hans tavlor och skulpturer anses i dag av mycket hög klass och viktiga för nyklassicismen. En del av dem kom ursprungligen från Övedskloster. Denna så kallade de la Gardieska samling skulle tillfalla staten om fideikommisset upphörde, något som Hans Ramel motsatt sig. Hans Ramel har varit orolig för Övedsklosters framtid ända sedan 1960-talet, då det stiftades en lag om att fideikommissen skulle avskaffas. I så fall måste godset delas upp enligt den vanliga arvslagen. Detta skulle i sin tur innebära att godset knappast längre kunde bära kostnaderna för att underhålla slottet, parken och alla inventarierna. Ett stycke historia skulle så småningom hotas. Fideikommissnämnden har ställt sig på Ramels sida, och påpekat att godset har "synnerligen stora kulturvärden". Nämnden anser också att de la Gardieska samlingen utgör en "omistlig del av interiören". Efter flera års funderande har nu regeringen bestämt sig. Under årens lopp har man bara beviljat fyra dispenser från fideikommisslagen. Övedskloster blir den femte. Här finns ett "synnerligt kulturhistoriskt värde och ett stort allmänt kulturintresse av att egendomen inte splittras utan hålls samlad", menar regeringen. - Det som är särskilt glädjande är att alla instanser varit så positiva till att fideikommisset behålls, säger Hans Ramel. Kommunen, länsstyrelsen, Nationalmuseum, Riksantikvarieämbetet - alla har de betonat betydelsen av Övedskloster: för dess kulturhistoria, miljön kring slottet, friluftslivet i området, turismen, naturvården... - Det känns också bra alla parter i släkten är överens. Våra andra två barn har samma uppfattning, för Övedsklosters skull vill vi alla att fideikommisset ska bevaras.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons