Annons

Överklagande drogs tillbaka i sista stund

37-åringen som i somras dömdes för dråpet på Mäster Nilsgatan i våras överklagade domen till hovrätten.
Sjöbo • Publicerad 20 oktober 2010

Men när bara slutpläderingarna återstod i hovrätten drogs överklagandet tillbaka. Anledningen är att en fällande dom i hovrätten sannolikt hade lett till ett längre straff för 37-åringen.

I början av augusti föll domen i Ystads tingsrätt mot den man som i mitten av maj i år knivhögg en 42-åring på Mäster Nilsgatan så illa att 42-åringen dog.

Annons

Den 37-årige mannen fälldes för dråp och dömdes till fem års fängelse – en dom som även omfattade ett tiotal andra brott från de senaste åren, bland annat snatteri, flera fall av rattfylleri med heroin, cannabis respektive alkohol, en misshandel, våld mot tjänsteman och våldsamt motstånd.

Men 37-åringen som hävdat att han knivhögg i 42-åringen i självförsvar överklagade tingsrättens dom genom försvararen Jörgen Malmunger. Och när försvaret överklagade valde också åklagaren Pehr-Ola Persson, som ville se 37-åringen fälld för mord, att anslutningsöverklaga tingsrätten dom.

I förra veckan inleddes förhandlingarna i hovrätten i Malmö. Under onsdagen var det tänkt att båda sidorna skulle hålla sina slutpläderingar. Men det blev det inget av med. 37-åringen och hans försvarare valde att återkalla överklagandet.

– Tingsrättens dom var en typisk kompromissdom. Risken fanns att det hade blivit en skärpning ifall min klient hade blivit fälld för dråp även i hovrätten, säger försvarsadvokaten Jörgen Malmunger.

När tingsrätten dömde 37-åringen i augusti gällde det fängelsestraffet även de andra åtalspunkterna. Påföljden i tingsrättens dom blev också kortare än normalt eftersom det var uppenbart att 37-åringen känt sig trängd och rädd innan han knivskar 42-åringen.

Det innebär enligt Jörgen Malmunger att påföljden för enbart dråpet enligt tingsrättens dom snarare motsvarar 3,5 år.

– Normalpåföljden för dråp ligger på sex år. Risken finns att påföljden för de andra brotten kommit till det.

I och med att tingsrättens dom gäller kommer 37-åringen att föras till kriminalvårdens riksintag i Kumla. Det är rutin vid längre fängelsestraff att den dömde stannar där i cirka åtta veckor för bedömning och planering, berättar Jörgen Malmunger.

– Min klient tycker fortfarande i grunden att det inte handlade om uppsåtligt dödande. Nu vill han utnyttja tiden till att försöka skaffa sig en yrkesutbildning och få behandling för sitt missbruk, säger Jörgen Malmunger.

Att ett överklagande dras tillbaka så sent i processen är mycket ovanligt, säger åklagare Pehr-Ola Persson:

– Det har hänt. Men det är mycket ovanligt. Jag tycker nog att den åtalade borde ha insett risken för en skärpning av domen lite tidigare.

Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons